0

О тглеждането на моркови е предизвикателство за всеки градинар. Изглежда лесно, но ако не следвате определени правила, реколтата ще бъде скромна, въпреки усилията, които сте положили.

Отглеждането на моркови е предизвикателство за всеки градинар. Изглежда лесно, но ако не следвате определени правила, реколтата ще бъде скромна, въпреки усилията, които сте положили.

Повечето места позволяват да се отгледат две реколти – през пролетта и късното лято.

Една често срещана грешка е да посеете семената твърде рано. Те покълват бавно и може да не поникнат изобщо, ако температурата на почвата е твърде ниска. Трябва да изчакате поне 3 до 5 седмици преди датата на последните мразове. Обмислете да загреете почвата с черен брезент, който концентрира слънчевата топлина, пише "Рурълспраут".

Срок

Повечето сортове изискват от две до четири месеца, за да узреят. Можете да удължите сезона като засявате през всеки две седмици до ранното лято.

Планирайте да засеете есенната реколта около 10 седмици преди първите мразове през есента.

Като всички кореноплодни, морковите виреят в песъчлива глинеста почва с добър дренаж, като мястото трябва да е огрято директно от слънцето поне 8 часа.

Камъни

Всяко уплътняване или препятствие като камъни или корени пречи на корените на морковите да пробиват по-надълбоко. Това води до спиране на техния растеж и до деформации.

Морковите обичат калий. Затова може да добавите малко дървесна пепел в почвата, ако този елемент липсва. Въздържайте да добавяте твърде много азотни торове, тъй като това може да накара морковите да се разклонят и да пуснат странични корени.

Прекопайте лехите в дълбочина поне 30 см и като премахнете всякакви камъни и други препятствия, които ще затруднят растежа на корените. Ако това е проблем, обмислете дали да не отглеждате морковите в повдигнати легла, където ще имате пълен контрол върху качеството на почвата.

Директно

Морковите не търпят пресаждането, затова директно трябва да посеете семената в почвата.

Посейте семената през 2-3 сантиметра. Разстоянието между редовете трябва да е 15 см. С гребло леко покрийте семената със земя и потупайте, за да направят контакт с почвата.

Морковите имат нужда от постоянна влага, за да покълнат. Твърдата обвивка на семената трябва да се омекоти, за да може да те да покълнат. Затова горният слой на почвата трябва постоянно да е влажен за три седмици или докогато видите кълновете, че се показват. За целта можете да използвате и фолио.

Гледайте внимателно за буци, които са бариера за покълващите семена.