0

11 години държавата е оставена без посока, без идея, без визия за развитие,  без цел, за това казвам, че ГЕРБ пребивават в управлението, защото за да управляваш трябва да водиш на някъде, да имаш цел. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на предизборна среща в Омуртаг, където представи листата на ДПС.

11 години държавата е оставена без посока, без идея, без визия за развитие,  без цел, за това казвам, че ГЕРБ пребивават в управлението, защото за да управляваш трябва да водиш на някъде, да имаш цел. Това заяви председателят на ДПС Мустафа Карадайъ по време на предизборна среща в Омуртаг, където представи листата на ДПС.

Лидерът на ДПС бе категоричен: „Виждаме в държавата развитие няма. Има едни хора чиято цел е да стигнат до властта и там да пребивават. Формата на управление е безразборното харчене на държавни пари за лично его. А политическата криза е резултат от войната между институциите и тоталното обезличаване на държавните органи един по един и като система.”.

Зам.-председателят на ДПС Йордан Цонев направи едно сравнение между управлението, в което участва ДПС в периода 2001-2009 г. и управлението на ГЕРБ в периода 2009-2020 г. „БВП по време на нашето управление е увеличено с 160% от 28 на 73 млд лева. А при ГЕРБ 60% от 73 на 117 млд лева. Нетният държавен дълг по време на управлението на ДПС е намалял с почти 15 млд лева от 17.280 млд на 2.324 млд. А при ГЕРБ се е увеличил от 2.324 до почти 22 млд лева. Или равносметката е, че докато при ДПС държавата си връща дълговете, при ГЕРБ ги увеличава, като ако към върнатите при управлението на ДПС 15 млд прибавим увеличения дълг при управлението на ГЕРБ 22 млд лева се получава обща разлика от 37 млд лева в полза на годините, в които ДПС управлява“ каза Цонев.

„Понеже от джипката непрекъснато се сипят числа, ние на тази кампания ще си служим с официални числа. Очаквайте в следващи дни нови истински данни“ обеща Цонев.

На предизборната среща присъства водачът на листата в Ловеч е Джейхан Ибрямов - депутата в 43-тото и 44-то НС. Втора в листата е  Имрен Мехмедова депутат в 44-тото НС, Сунай Кемалов Хасанов, Теодора Владимирова Маринова, Мирджан Салимова Алиева Мариян Венциславов Бодев, Владислава Пламенова Петрова, Юнал Бехчетов Османов. Присъстваха още евродепутатът Атидже Алиев-Вели и областният председател на ДПС Търговище Хамди Илиязов.

"Ако през 2001г. посочихме посоката на развитие на страната, днес трябва да посочим хоризонта", заяви Карадайъ в Търговище. "Ако държавата е увиснала й правим рестарт", добави той. 

По думите му Борисов обяснявал как давал пари, но ако тези пари били от държавния бюджет то не той ги е дал, а това са парите на държавата.

"В предизборната кампания Борисов е кандидат за народен представител, а с държавен ресурс прави предизборна кампания в нарушение на закона и Конституцията", заяви Карадайъ. „Сега външният дълг е над 21 млрд. натрупани от тях за последните 10 години“, подчерта той.

„Ние докарахме демокрацията в България. Не може държавен и партиен ресурс да се ползва срещу хората“, каза Карадайъ.

„Когато 1989г. излязохме срещу танковете и автоматите нямахме нито тояги, нито камъни в ръцете си. Но нито танковете, нито автоматите не можаха да ни спрат, свалихме тоталитарния режим и докарахме демокрацията в България и няма как да го забравим“, каза още лидерът на ДПС и добави: „ Някой от тях са били от другата страна на барикадата и в ръцете си са имали автомати. Говоря за Бойко Борисов, който идва в Делюрма да говори за възродителния процес и как той нямало да го допусне. Този феодализъм и авторитаризъм, ние от ДПС ще го спрем и няма да го допуснем. Това ни е мисията и дългът днес“.

По думите му днес трябвало да се борим с авторитаризма, арогантността и агресията. „Ако през 2001г. посочихме посоката на развитие на страната, днес трябва да посочим хоризонта“, заяви Карадайъ. Той бе категоричен ,че днес приоритетите на ДПС са приоритети и на ЕС.

По- късно през деня екипът на Централния лъч на ДПС се срещна с членове и симпатизанти на ДПС във Велики Преслав.

Зам- председателят на ДПС Йордан Цонев заяви, че ДПС се е борело за демокрацията и е дало жертви за нея. По думите му сравняват тези избори с тези от 1989г., защото имало тотален разпад на държавността. От думите му стана ясно, че през осемте години през, които ДПС били в управлението БВП-то нараснало със 160%, а през 11 години на управлението на ГЕРБ с 60%.