0

Д рехите от деним са предпочитани през всички сезони, но пролетта е техният апогей. Когато времето все още не е горещо, яке, риза или дори тренчкот от деним са изключително удобни. Те носят някакъв леко хипарски и арт привкус, но от друга страна, гарнирани с определени аксесоари, могат да бъдат и елегантни.

Колкото до джинсите, които могат да са както от деним, така и от дебела памучна тъкан или рипсено кадифе, те са както ежедневно, така и да кажем почти вечерно облекло, съчетани с муселинена, копринена или от някаква друга фина материя риза.

История

Денимът не е от най-екологичните материи. Първо защото в автентичния си вид е от чист памук, а както знаем памукът се отглежда с торове и пестициди, и  най-вече изисква огромни количества вода. За един чифт дънки от органичен памук се харчат почти 7 кубика вода. Глобалното търсене на памук също е довело до прекомерно обработване на почвата и ерозия в местата, където се отглежда.

През годините много компании търсят начин да заменят или да смесят памука с изкуствени влакна, но истинският деним се прави от памук и каквито и заместители да се измислят те не успяват да се наложат като алтернатива.

Якето

Едва ли има човек, който да не знае как изглежда класическото дънково яке. Освен че то може да се носи както като връхна дреха, така и под палто, дава възможност за огромен брой експерименти. Важен е и обемът – от миниатюрното яке до под мишниците до over size размер, който дори преминава в нещо средно между анорак и тренчкот. Опитайте да съчетаете голямо дънково яке с микропола, добавете токчета, платформа или ботуши до бедрата и ще получите идеалната визия за клубен купон. 

Джинсите

Талията на джинсите отново слиза надолу. Спомняте ли си как се носеха през Милениума? Коланът им се оказваше по-надолу от бельото и някак подпираше ластика на стринговете. Е тази година всеки може да си избере силует според фигурата. Облекчаващо е, че може да се облечете в хипершироки дънки и в тях да изглеждате шик. Да, обаче това е за слаби дами, защото панталонът трябва да изглежда широк и увиснал.

Връща се и така нареченият тип „чарлстон“ от 70-те, при който крачолите се разширяват в долната си част. Е, който харесва онези модели, които приличат по-скоро на клин, все още може да си ги носи.

Кръпките и дупките по джинсите обаче категорично намаляват, като се ограничават до една, две, максимум три. Бродериите също са минимизирани, предимно по джобовете. Този сезон се носят и базисните дънки с висока талия тип mom, както и онези любими на момичетата с по-широк ханш – които са леко тип „шалвар“. Последните са хит през 90-те, тогава придобиваха дори гротескни размери. 

Пластове

Актуалната за 2022 г. визия е деним върху деним. Какво означава това? Над ризата или тишъртката се облича мъжка жилетка от деним. Върху жилетката обличате дънково яке и обувате джинси с висока талия.

Така получавате небрежен костюм в три части. Чифт каубойски ботуши успокояват ансамбъла и му придават завършен вид. 
Друг вариант е деним във версия на тренчкот. Визията ще бъде напълно завършена с широки панталони и изрязано горнище. А ако преведем модела в българския му вариант, той ще изглежда така: дънкова риза, джинси от деним и дълга връхна дреха от деним върху тях. Така получаваме деним върху деним. С две думи, дънкови сме отгоре до долу. 

Алтернатива

За тези, които искат да избегнат ситуацията да са изцяло в деним, но все пак харесват тази небрежна нотка, могат да комбинират с чифт каки панталони или карго. Може да се добави спортна шапка и обикновена тениска. Плюшените текстури, като хавлиени платове и велур, бяха на мода миналата година. Когато се носят с любимия дънков топ, няма как да се сбърка, ако се комбинират с мек анцуг и бели маратонки. 

Деним с щампа, който беше на мода през 90-те, отново излиза на сцената. Е, няма как да измести оригиналния деним, но се появява дискретно в якета и джинси. Универсалният ансамбъл може да бъде завършен от една страна с токчета и боди, а от друга с мокасини и обикновена бяла тениска.