0

Д екоративното осветление вероятно е най-важният аксесоар в интериора. Дали ще са лампи, полилеи, аплици или пендели – няма значение. Ако осветлението на дома е избрано правилно, то ще подобри цялостната визия и усещане за помещението. 
Осветление, което подчертава архитектурния дизайн, е наистина особено актуално и популярно в момента. Например има огромно нарастване на възможностите поради по-високите тавани. Материалите също са различават от тези – хората се отдалечават от пластмасовите, които бяха популярни преди години. Промени се и начинът, по който хората осветяват своите домове.

Произволна композиция от голи крушки в динамични аранжименти, елегантни скулптурни форми, изчистени стилове и ярко оцветени нюанси. Това са само част от тенденциите при осветителните тела през 2022 г. Дизайнерите са категорични, че лампите и полилеите са съществен компонент в успешното проектиране на дома и неизменима част от архитектурата. Така че нека бъде светлина!

През тази година таванното осветление в помещенията ще се превърне в елемент, привличащ вниманието. То вече не е просто функция, защото дизайнерите отдавна са го превърнали в изкуство. Пазарът предлага елегантни и екстравагантни осветителни тела, отговарящи на всеки стил и вкус.

Декоративните таванни лампи могат да превърнат една стая в уютно убежище от стреса на работния ден. Тези осветителни тела създават фокусна точка в пространството. В същото време обаче металните детайли по тях успяват да отразят светлината и да я разпръснат в цялата стая. Така се постига ослепителен ефект при поставянето им в дневната или над масата за хранене.

Когато говорим за настолните осветителни тела обаче, е редно да се отбележи, че те все по-често притежават скулптурни форми. По-смелите дизайнери превръщат нощните лампи и тези за бюро в произведения на изкуството, т.е. те са способни да привлекат интереса дори когато са изключени. 

Домът се промени вследствие на пандемичната обстановка. Заради Ковид-19 се появи и нуждата от ергономично (професионално) осветление за домашния офис. Тези осветителни тела изглеждат също толкова интересни и създаващи уют. Опциите за дизайн са много повече, тъй като пространството е със смесени нужди, обясняват специалистите.

Традиционният индустриален стил в осветлението се доверява на неутралните цветове, метала и по-суровата форма. Днес същият този стил обаче се проявява в по-изискан облик – с по-елегантни и гладки метали и разнообразни тонове, както и с алтернативни дизайнерски решения.

През 2022 г. модерният ретро стил е надграден с по-фини детайли, за да изглежда като предмет на изкуството. По-ранният ретро стил будеше усещане за недовършеност, което не се харесваше на всички, твърдят специалистите. От думите им става ясно, че тази модернизирана тенденция се опитва да промени това схващане.

Изглеждайки подходящи за всяка обстановка, тези осветителни тела се вписват идеално в кухнята и трапезарията. Въпреки че биха могли да бъдат използвани и като централен елемент в къщата.

През тази година ще се завърне и стилът арт деко от средата на миналия века и ще се превърне в един от най-предпочитаните от интериорна гледна точка. Дизайнът до 70-те години на миналия век е съвкупност от изчистени линии, уникални форми и баланс между изкуство и форма. 

Въпреки че тази тенденция при осветителните тела се беше свила през последните няколко десетилетия, тя се връща бавно, но настойчиво. Отличителните черти на стила арт деко са: строга закономерност, смели геометрични форми, етнически геометрични елементи, богатство на цветовете, щедри орнаменти, разкош, шик, скъпи, съвременни материали.

Месингът се превърна в класика, когато се говори за материали за изработка на осветителни тела. Много често той се комбинира и със злато. Тези метали биха могли да бъдат съчетани и с традиционни материали като дърво или мрамор. А осветлението, изработено от тези материали, става все по-популярно в наши дни. Дори биха могли да придадат още по-голяма привлекателност в дом, решен в индустриален стил – метал и бетон. 

Другото покритие, което потенциално може да бъде видяно навсякъде през следващите години, е матовото черно. То е елегантно, остро и неутрално, то може да работи с почти всяка палитра от материали. Предлага лукс и смелост. Смесва се или контрастира ефектно със съвременните цветови схеми.

Чистите линии и металът създават т.нар. минимализъм в светлинните решения, категорични са дизайнерите. Те описват този стил като проста геометрия и с изчистени, изявени форми, меки, неутрални цветове, този стил ще бъде много по-често срещан.

Подовото осветление стана много атрактивно през последното десетилетие от дизайнерска гледна точка. То е особено подходящо за антретата и коридорите. Но ако човек мисли по-нестандартно, може да постави ефектно и елегантно подово осветление до фотьойла или дивана, за да създаде удобно място за гледана на телевизия в края на деня.

Стенните аплици също тепърва набират популярност като осветление в дома. С нарастващия минимализъм тези осветителни тела биха изместили подовото осветление, отстъпвайки място на повече елегантни мебели и пространство за интериорен декор. Стенните аплици с гладки сиви тонове или леко матирани, контрастиращи на злато или месинг, са ярки примери за добро решение в модерния интериор. Стенното осветление подчертава произведения на изкуството и дава по-голяма свобода на дизайните при съчетаването на изяществото с функционалността.