0

П реди броени дни официалният вносител на марката Volkswagen у нас – „Порше България”, представи новото поколение на компактния ван Caddy и обяви старта на продажбите на модела в страната. От успешния мултифункционален автомобил са произведени над 3 милиона броя в различни каросерии, като семеен ван, фургон за градски доставки и кемпер. Развитието на Volkswagen Caddy доведе до петата генерация на модела, който вече е по-голям, по-практичен и по-интелигентен.

Преди броени дни официалният вносител на марката Volkswagen у нас – „Порше България”, представи новото поколение на компактния ван Caddy и обяви старта на продажбите на модела в страната. От успешния мултифункционален автомобил са произведени над 3 милиона броя в различни каросерии, като семеен ван, фургон за градски доставки и кемпер. Развитието на Volkswagen Caddy доведе до петата генерация на модела, който вече е по-голям, по-практичен и по-интелигентен.

Външността на новото Caddy впечатлява с харизматичен дизайн, а интериорът е планиран с прецизност до последния детайл. В същото време всестранният талант предлага по-голямо пространство, което го превръща в един истински Volkswagen. Новият германски ван е базиран за първи път на модулната платформа MQB, която е използвана за новия Volkswagen Golf 8. В петото поколение на Caddy са внедрени нови технологии, като дигитални инструменти, иновативни асистиращи системи и свързани мултимедийни решения.

Новият Volkswagen Caddy може да се конфигурира като компактен пътнически ван в новите нива на оборудване Kombi, Caddy, Life, Style и лимитираната серия Move. Като фургон за доставки се предлага във версии Cargo и Cargo Maxi, като последният е с по-дълго междуосие. През пролетта гамата ще бъде допълнена от новия вариант Caddy California, който наследява кемпера Caddy Beach и ще се предлага опционално с мини кухня, панорамен стъклен покрив и нова много по-голяма вградена палатка.

Новият Volkswagen Caddy се различава визуално още на пръв поглед, като най-вече в дизайна изпъкват новите LED предни и задни светлини. Дизайнерите са успели да създадат напълно нова каросерия с по-ярка стилистика, особено в предната част на Caddy. Увеличеното междуосие осигурява на Caddy динамични външни пропорции. За модела се предлагат 16, 17 и 18-цолови лети джанти.

Зад волана на новия Volkswagen Caddy водачът се озовава в модерен и технологичен кокпит с дигитални сензорни повърхности. Индикаторните и контролните прибори са с нова архитектура, като основната конфигурация за водача и пътника до него включва аналогови инструменти с дигитален мултифункционален екран или новия Digital Cockpit с изцяло дигитални инструменти, серийно за версията Style. Предлага се радио и навигационна система със сензорен екран с размер на диагонала от 6,5 инча до 10 инча. На централната конзола е поставен 10-инчов сензорен екран с навигационна система Discover Pro.

Благодарение на модула за онлайн свързване с интегриран eSIM, мултимедийната системата на Caddy има достъп до мобилни онлайн услуги. За първи път климатичната система може да се управлява чрез иновативни дигитални и лесни за ползване сензорни плъзгачи. Също новост за модела са дигиталните сензорни повърхности, свързани с управление на светлини, видимост, аудио и менюта. Въртящият се превключвател за светлините е заменен от сензорния панел „Светлина и видимост”. Тъй е позициониран от лявата страна на таблото и е интегриран в кокпита.

Сензорното поле под управлението на централната мултимедийна система и климатичната система позволява лесен контрол чрез така наречените бутони за директен достъп на системите за асистенция, авангардния контрол на климатика и функциите за паркиране. В салона има и нови интериорни LED светлини с контрол с докосване и контакт с напрежение от 230 волта. За по-добър климатичен контрол в задната част на Caddy е монтиран вентилатор в тавана. Големият панорамен покрив с площ от 1,4 кв.м разкрива панорамна гледка към небето или звездите. Като опция се предлага електрическо затваряне на плъзгащите се врати и капака на багажника.

Петото поколение на Volkswagen Caddy впечатлява пътниците със своя интериор с технологични решения и осезаемо по-голямо пространство. Използването на MQB платформата е довело до увеличаване на междуосието от 2682 до 2755 мм. Пътническите версии се предлагат серийно с 5 места. Както късата, така и дългата версия, опционално могат да се оборудват с трети ред седалки. С добавянето на тези две индивидуални седалки в задната част, Caddy лесно се превръща в 7-местен автомобил.

Седалките на третия ред могат да бъдат индивидуално извадени с цел постигане на максимална гъвкавост. Има варианти за двустепенното сгъване напред или изправянето на седалките от втория ред. Седалките на втория и третия ред могат да бъдат лесно извадени. Обемът на багажника на семейния ван достига до 2556 литра, при 5 пътници в интериора до нивото на тавана достига впечатляващите 1213 литра. Дължината на товарното пространство на вана до първия ред седалки е 1913 мм, а разстоянието между арките на калниците е 1185 мм.

Новият турбодизелов двигател 2.0 TDI е по-икономичен и сред най-чистите в света

За задвижването на новия Volkswagen Caddy се предлагат изцяло нови 4-цилиндрови двигатели. Те са от следващото еволюционно ниво на развитие и без изключение са оборудвани с филтри за твърди частици. Трите 2,0-литрови турбодизелови мотора TDI са с мощност съответно 75, 102 и 122 к.с. Оборудвани са с 6-степенна механична скоростна кутия или 7-степенна трансмисия DSG с два съединителя. За първи път при лекотоварните модели на Volkswagen се използва системата Twindosing.

Новата технология превръща емисиите на азотни окиси на ефективните и икономичните турбодизелови двигатели в безвреден азот и вода. Със системата Twindosing значително се намаляват емисиите на азотни окиси в сравнение с тези на предходните модели. По този начин турбодизеловите агрегати на новото Caddy са сред най-чистите в света. Новите задвижващи агрегати са едновременно екологични и ефективни. Комбинираният разход за дизеловите двигатели в новото Caddy 2.0 TDI със 102 к.с. и 6-степенна механична предавателна кутия е 4,8 л/100 км, което е с 1,4 л/100 км по-малко от този на сравним мотор на Caddy от предишното поколение.

В сравнение с предшественика си, а и с конкурентите в сегмента, новото Caddy TDI е средно с 10% по-икономично и съответно отделя с 10% по-малко емисии на CO2. Предлага се и високоефективен бензинов мотор 1.5 TSI с мощност 114 к.с. Той ще бъде последван от захранвания с природен газ двигател с принудително турбо пълнене TGI със 130 к.с., а на по-късен етап ще има и Plug-In-хибрид eHybrid.

На пътя новият Volkswagen Caddy издава роднинската си връзка с новия Golf 8 и се управлява прецизно като лек автомобил, предавайки на водача адекватна обратна връзка. Еталонната стабилност в завоите се допълва от малките ходове на волана. Въпреки сериозната височина на каросерията, колата почти не се наклонява в завоите. По второстепенни пътища с неравности и дупки, новият пътнически ван може леко да се разклати, но при динамично шофиране по планински път със завои демонстрира отлична стабилност и предразполага към динамично управление.

От тази пролет Volkswagen ще предлага петото поколение на Caddy със задвижване на четирите колела със системата 4MOTION. По-късно през годината на пазара ще се появи Caddy PanAmericana като наследник на Caddy Alltrack и върхова версия със задвижване 4MOTION, който представлява своеобразен кросоувър между ван и SUV. В началото на следващата година ще бъдат представени версиите Caddy Maxi и Caddy California.

Технически характеристики

Volkswagen Caddy 2.0 TDI BlueMotion Technology

2,0-литров 4-цилиндров турбодизелов двигател

6-степенна механична скоростна кутия

102 к.с. максимална мощност при 2750-4400 об/мин

280 Нм максимален въртящ момент при 1500-2500 об/мин

13,5 секунди ускорение от 0 до 100 км/ч

175 км/ч максимална скорост

4,8 л/100 км среден разход на дизел

126 г/км емисии на СО2

44 980 лева цена на модела с ДДС