0

А ко страдате от камъни в жлъчката, преди всичко запазете спокойствие, защото този медицински проблем не е сериозно заболяване.

Обикновено вашият лекар ще ви препоръча диета. Може също да ви предложи да посетите диетолог, за да ви обясни как трябва да се храните. Има храни, които помагат при камъни в жлъчката и трябва да ги включете в диетата си. Не забравяйте да намалите консумацията на мазнини, пише zdraveikrasota.bg.

Какво представляват камъните в жлъчката? Камъните в жлъчката са малки образувания, причината за които е прекомерното натрупване на жлъчен сок в жлъчния мехур.

Жлъчният сок помага да се синтезират мазнините, които ядем. Ако консумирате храни, богати на нездравословни мазнини, всеки момент е възможно да развиете този проблем.

1. Пълнозърнести храни

Богата на фибри диета помага за елиминирането на мазнините и намаляване на камъните в жлъчката. Необходимо е да се консумира поне една порция пълнозърнести храни на ден. Когато преминават през червата, фибрите улавят образуваните излишни жлъчни сокове и ги елиминират. По този начин те не се абсорбират отново и жлъчният мехур се освобождава. Сред храните, които трябва да консумирате, са: пшенични трици, кафяв ориз, овесени ядки

2. Елда

В допълнение консумирането на ястия от елда също спомага за намаляване на появата на камъни в жлъчката. Освен това тя поддържа ниските нива на мазнините в организма, тъй като е богата на неразтворими фибри. Елдата ни осигурява витамини В и Е и е отличен източник на минерали. Ако наистина обичате хляба, това е чудесна възможност да преминете от обикновен хляб към хляб, приготвен от елда.

3. Цитрусови плодове

Цитрусовите плодове имат свойства, които стимулират отделянето на жлъчен сок и премахват камъните в жлъчката. Ето защо трябва да ги включите в ежедневната си диета.

Също така соковете от цитрусови плодове съдържат пектин. Това е друго вещество, което е необходимо за премахване на камъните в жлъчката.

Въпреки това, когато избирате по какъв начин да включите тези плодове, е важно да избягвате преработените соковете от супермаркета.

Най-добрият вариант е да ядете целите плодове. По този начин осигурявате на организма всички фибри и хранителни вещества, които се съдържат в кората и във вътрешността на плода.

Също така, когато пиете преработен сок от супермаркета, рискувате да приемете глюкоза, което може да окаже влияние на здравето ви при камъни в жлъчката.

4. Храни, богати на лецитин

Има съставки в жлъчния сок като лецитин или фосфолипиди, които предотвратяват образуването на камъни в жлъчката. Когато тези съставки не са в достатъчни количества, се появяват камъни в жлъчката. Чрез консумирането на храни, които съдържат лецитин, намалявате риска от образуването на камъни в жлъчката.

Сред храните, които съдържат лецитин, са: ядки, соя, леща, нахут, грах

При камъни в жлъчката ви препоръчваме да включите тези храни в ежедневната си диета. Само внимавате с порциите, тъй като тези храни са богати на въглехидрати и може да напълнеете.

5. Артишок

Артишокът предотвратява образуването на камъни в жлъчката. Освен това артишокът подобрява здравето на черния дроб и жлъчния мехур, благодарение на богатото съдържание на цинарин. Цинаринът е вещество, което подпомага образуването на жлъчен сок и подобрява функциите на черния дроб.

Ние разбираме, че за някои хора не е обичайно да включат в ежедневното си хранене артишок. Ако сте един от тези хора, може би ще е добре да научите някои нови рецепти с артишок.

В случай че предпочитате нещо по-лесно, можете да си приготвите следната вода от артишок:

1 малък артишок

4 чаши вода (1 литър)

Начин на приготвяне:

Измийте артишока много добре. Изсипете в подходящ кухненски съд 4-те чаши студена вода и нарязания артишок. Оставете да престои през нощта. На следващия ден прецедете и пийте от водата през целия ден.

6. Грозде и боровинки

Гроздето и боровинките са богати на веществото ресвератрол, което е антиоксидант и възстановява нарушената функция на жлъчния мехур при камъни в жлъчката.

В случай че вече имате назначено лечение, ресвератролът ще подпомогне лечението и вашето възстановяване. Най-добре е да консумирате по половин чаша грозде на ден или по една чаша с пресни боровинки. Ако нямате от тези плодове, можете да пиете по половин чаша сок от боровинки или по една чаша червено вино.

Как да предотвратим образуването на камъни в жлъчката? Ако вече имате камъни в жлъчката, вашият лекар със сигурност ще ви даде някои наставления как да се справите с проблема и бързо да се отървете от тях. В случай че лекарят ви е казал, че камъните в жлъчката са се образували наскоро, важно е да следвате следните инструкции:

Не пропускайте нито едно хранене. Внимавайте да не напълнеете. Намалете консумацията на храни, богати на нездравословни мазнини. Също така не забравяйте да следвате инструкциите, които ви е дал вашият лекар.