0

М алините са слънцелюбиви растения от семейство Розови.

Отглеждат се лесно, те са многогодишни растения, които плододават в продължение на години.

За да имате добра реколта, е много важно да им осигурите подходящи съседи, до които малините виреят добре. По този начин, без да влагате допълнителни усилия, ще си осигурите богата почва, ще привличате опрашители и ще отблъсквате неприятелите. Всичко това ще доведе до по-добра реколта и отглеждане на плодове с по-хубави вкусови качества.

Малините се нуждаят от много слънце, достатъчно пространство, за да растат, добре дренираща се почва и хубава циркулация на въздуха. Обичат леко кисели почви, богати на хранителни вещества.

Дори да им бъде осигурено каквото им е нужно, след няколко години може да се сблъскате с нападение от неприятели като листни въшки, гъсеници, акари, плужеци, охлюви и други. Растенията може да пострадат и от заболявания като вертицилийно увяхване, кореново гниене, брашнеста мана, антракноза.

Наблизо

Здравите растения ще устоят по-добре на тези атаки. Те ще бъдат по-устойчиви, ако в близост имат някои от следните съседи.

Представители на семейство Лукови - чесън, праз, лук. Те изпускат аромат, който дезориентира вредителите и ги кара да търсят другаде препитание. Насадени в близост до малините, представителите на това семейство ще отблъскват листните въшки, акарите и плужеците.

Друг техен плюс е, че те съдържат сяра, която има естествени противогъбични свойства и предпазват както растенията, така и почвата и заболявания.

Латинки - това са растения, които имат много полезни свойства в градината.

Латинките са пълни с нектар и са много привлекателни за насекомите. Повече пчели, пеперуди и други опрашители означава по-добра реколта малини.

Латинките са също и капан за вредители като листните въшки, житоядци и други. По този начин те ще предпазват вашите растения от неприятелите. Латинките привличат и полезни насекоми като калинките и златоочиците, които се хранят с листни въшки.

Седефче - седефчето е билка, която вече не е на мода в съвременната градина, но все още имате доста причини да отглеждате това многогодишно растение. Полухраст с височина до метър, то цъфти с малки жълто-зелени цветове от юни до септември.

Именно цветовете на седефчето са много ценени от насекомите опрашители, а силният аромат на листата му отблъсква вредните насекоми. Засадено до малините, седефчето ще отблъсква неприятели като листните въшки, охлювите и плужеците.

Мащерка - вечнозелено многогодишно растение с много приятен аромат. Чудесно допълнение както в градината, така и в кухнята. Ароматът й отблъсква голям брой вредни насекоми. Специално при малините мащерката ги пази от листни въшки и белокрилки. Смята се, че ако двете растения се насадят заедно, мащерката ще подобри вкуса на плодовете на малината.

Турти - това е едногодишно растение, което цъфти в различни вариации на червеното, оранжевото и жълтото през целия сезон. В градината туртите привличат опрашители, както и полезни насекоми като калинките, златоочките и хищни оси, които унищожават вредителите.

Цветовете, листата и корените на туртите излъчват много силен аромат, който отблъсква вредните насекоми. Затова играят важна роля за доброто развитие на малините. Освен това туртите поддържат почвата чиста от вируса на пръстеновидните петна, който се разпространява от нематодите. Те също така играят ролята на капан за охлюви и плужеци, които по принцип нападат листата на малината през нощта.

Бобови растения - както бе споменато, малините се чувстват най-добре на слънчево място, засадени на богата и добре дренираща се почва. Най-важният елемент за тяхното добро развитие е азотът, който благоприятства растежа. Ако искате да не прекалявате с торенето, засадете край малините представители на семейство Бобови - фасул, грах, детелина, люцерна. Те фиксират азот в почвата и я обогатяват, докато растат.

Ако почвата е песъчлива, бобовите ще осигуряват постоянен запас от азот, който няма да се отмива при всеки дъжд.

Дръжте далеч домати и ягоди

Картофи, домати, пипер, патладжан и други представители на семейство Картофови не трябва да се садят в близост до малините.

Те могат да заразят почвата с гъбичка, която причинява вертицилийно увяхване. Листата на заразените малини увяхват и опадат отдолу нагоре. Фунгицидите не са ефективни срещу това заболяване. Някои видове малини трябва да се изкореняват при първите признаци на вертицилийно увяхване. Гъбичката обаче може да презимува в почвата и затова се препоръчва да се изчака 3 до 4 години, преди да се садят малини отново на същото място.

Ягодите също не трябва да се садят в близост до малините, защото са податливи на едни и същи болести - вертицилийно увяхване, антракноза, брашнеста мана, имат и сходни неприятели като охлюви, акари, листни въшки и др.