0

А нглийската сол е популярното име на химическото съединение магнезиев сулфат. Тя е широко препоръчвана от градинарите за справяне с редица проблеми в градината - от проблем с растежа на растенията до нападение от неприятели. Тези съвети с пълна сила се отнасят за доматите, които са известни с това, че имат нужда от големи количества магнезий. Ето какви са част от ползите от приложението на английска сол при доматените растения.

На първо място, тя помага да се справим с проблем като пожълтяването на листата. За него може да има ред причини – неправилно поливане, гъбично заболяване, нападение от вредители. Но може да е предизвикан и от магнезиев дефицит. Точно тук на помощ идва английската сол.

Най-честият белег за магнезиев дефицит е пожълтяване на листата с ясно изразени зелени вени. Това състояние, познато като хлороза, показва, че растението не произвежда достатъчно хлорофил.

Магнезият е част от процеса на производството на хлорофил. И при дефицит продължително време може да се стигне до пожълтяване на листата.

Магнезият е основен компонент в английската сол и третирането на растенията с този продукт бързо може да върне доброто здраве на доматите.

Напръскайте със спрей листата, като смесите една супена лъжица английска сол с около 4 литра вода. Избягвайте третиране при силно слънце, защото листата могат да бъдат повредени, както и преди дъжд, за да има достатъчно време сместа да бъде абсорбирана.

Всеки градинар е горд, когато набере от двора си дъхави и вкусни домати. Иначе защо ще си прави труда да ги отглежда, след като може да си купи „пластмасови“ от магазина.

За да станат доматите вкусни, те имат нужда от микро- и макроелементи като магнезия и сярата. Малко количество английска сол по време на поливане върши добра работа.

Магнезият и сярата са необходими в малки количества, но липсата на тези елементи може да доведе до стресиране на растението и то да ограничи усвояването други важни вещества като азот и фосфор.

Азотът е ключов елемент за растежа на доматите, а фосфорът подпомага цъфтежа и плододаването. Без тях реколтата ви може да е малка или въобще да я няма. А може и растенията да загинат, без изобщо да започнат да плододават.

Изследвания показват, че прилагането на английска сол на почва с дефицит на микроелементи може да подобни усвояването на хранителни вещества и така да подобри цялостното здраве на доматите. Сложете английска сол преди засаждане или я разредете във вода и полейте, когато е видно, че почвата е бедна на нутриенти.

Без магнезий растенията не могат да извършват процеса фотосинтеза и така нямат гориво за растеж. Дори при идеална светлина растение с по-малко хлорофил няма възможност да превърне слънчевите лъчи в химическа енергия. С помощта на английската сол ще се възстанови нивото на микроелемент в почвата. В резултат доматите ще растат по-високи и ще родят повече плод. Всички тези ползи от английската сол идват само при едно условие – в почвата трябва да има недостиг на магнезий.

Ако прилагате магнезий, когато не е необходим, или пък предозирате, това ще навреди на растението. Проучвания сочат, че излишъкът от английска сол може да доведе до проблеми с корените заради създаването на дисбаланс на микроелементи в почвата. Затова, преди да третирате с този продукт, е добре да направите тест на почвата. Ако не можете да си позволите такъв, е по-добре да използвате комбинирани торове в малки количества, които се смятат за по-безвредни от излишното прилагане на английска сол.

Не спира върховото гниене

Върховото гниене при доматите е състояние, което се среща, когато растението не може да усвоява достатъчно калций. За съжаление английската сол тук не помага, въпреки че много градинари прибягват именно до нея. Върховото гниене обикновено се получава при неправилно поливане и няма нищо общо с почвата. Прилагането на английска сол в този случай може да задълбочи проблема. Ако растението е подхранено излишно с магнезий, този елемент се конкурира с калция, което води до още по-малко усвояване на калций. Английската сол също така не помага срещу неприятели.