0

П рез първото тримесечие на 2024 г. цените на селскостопанската продукция в ЕС се устремяват надолу, отчита Евростат.

Средната цена на селскостопанската продукция пада с 6% спрямо същото тримесечие на миналата година. През същия период средната стойност на стоките и услугите, потребявани в земеделието, е надолу с 11%.

След период на рязко увеличение на цените на селскостопанската продукция през 2021 г. и първите 3 тримесечия на 2022 г. скоростта на растеж се забави, а сега вече се наблюдава и поевтиняване, отчитат от Европейската статистическа служба.

Особено рязък спад се наблюдава при средната цена на зърнените култури, която намалява с 28%. Цената на млякото се понижава с 12%, тази на яйцата и техническите култури (маслодайни, протеинови култури, суров тютюн, захарно цвекло и други) се понижава с 10%. Пресните зеленчуци поевтиняват с 6%, особено рязък спад има при доматите – с 33%. Обратно, средната цена на картофите се е увеличила с 22%, а тази на пресните плодове с 20% (въпреки рязкото намаление от 44% на цената на лимоните и лаймовете) отчасти в отговор на очакваното въздействие на неблагоприятните метеорологични условия. Сред суровините, които не са свързани с инвестиции, най-рязък процент на спад на цените е регистриран за торове и подобрители на почвата (-31%), храни за животни (-16%) и енергия и смазочни материали (-12%).