0

П ланинското съкровище еделвайс, което е защитено растение и се среща в Пирин и Стара планина, вече може да се отглежда и у дома, разказаха цветари за „Телеграф“. Произхожда от германските планини, а името му идва от немски и означава „благородно бяло“. То е многогодишно и често е използвано за засаждане в цветни скални кътове. Заради това и майстори цветари са му измислили прозвището Чара на алпинеума.

Предизвикателство

На първо място, дори да го срещнете високо в планината, никога не го късайте или изкоренявайте. Разсадници продават хибриди на ценното цвете, които успешно виреят в саксия или направо в градината. Пригответе се за предизвикателство, защото отглеждането му не е много лесно, но старанието ви ще се възнагради с нежни цветове през лятото, уточниха експерти. За да го завъдите успешно, следвайте стриктно инструкциите на цветарите. Необходимо е да знаете, че цветето вирее най-добре в студени райони и области с голяма надморска височина. Предпочита ниски температури, добра вентилация и влажна среда. В същото време еделвайсът обожава слънцето.

Семенца

Ако сте голям ентусиаст, може да опитате да отгледате еделвайс от семена. Продават се в кутии по 10-20 лв. Специализираните търговци, които ги предлагат, ще ви дадат и подробни писмени инструкции. Обикновено в цената влиза и специална саксия, както и подходяща почва. Запомнете, че за да вирее добре, еделвайсът трябва да е засят в отлично дренирана почва. Експертите съветват да смесите пясък и чакъл. Саксията, в която ще живее, трябва да бъде пластмасова. Пресаждайте го всяка година в нова, малко по-голяма от предишната. Процедурата се прави през април или май. Това е много важно, за да расте цветето здраво. Обикновено то достига до най-много 20-30 см височина.

Тънкости

За да ви е по-лесно, може да си купите директно разсад с еделвайс в саксия. Ще отпадне грижата по поливане и засяване на семената. При всички положения трябва да уцелите най-подходящото му местенце. Тънкост е, че еделвайсът обича да е на открито и светло, но трябва да го защитите от директен дъжд. Пороите могат да погубят красивото растение, предупредиха цветари. И допълниха, че ниските температури не са проблем. Ако искате да го отглеждате в южната или източната част на страната, задължително изберете полусенчеста локация, където да го засадите, ако ще е директно на двора. Не поливайте еделвайса често. Два-три пъти в седмицата е напълно достатъчно, твърдят експерти. За да разберете, че се нуждае от напояване, почвата му трябва да бъде напълно суха. Само тогава водата му е необходима. И имайте търпение, докато цъфне, дават кураж цветарите. Това ще стане през май и юли, когато ще се радвате на изящни сиво-бели цветове.

Тайната е вар в почвата

Тайната на красивия еделвайс е една съставка, която се слага в почвата, а именно вар. Това е малък трик, благодарение на който ще накарате цветето да расте пищно, особено когато се отглежда в саксии, споделиха експерти по дендрология. Поставете вар в почвата му и я размесете добре. По този начин еделвайсът ще бъде красив и ще се избегне използването на всякакъв вид торове.

Продават го за 10 лв. в саксия

За 10 лв. от специализиран разсадник в София може да се сдобиете с еделвайс в саксия, показа проверка на „Телеграф“. Ще получите отгледано растение от семена, разсадени в работни саксии. “Коренището, което продаваме, е 3-годишно и е в отлично качество”, рекламират търговците. “Еделвайсът е многогодишно растение и веднъж засято в градината или в саксия ще ви радва много години”, изтъкват още продавачите. Във Велико Търново има оферта за алпийски еделвайс по 5,50 лв., засаден в 1-литрова работна саксия.