0

Ф итонията е едно от растенията, които са едновременно и красиви, и лесно могат да се намерят.

Латинското й име е Fittonia albivenis, като albivenis буквално означава „бели вени“. А наименованието Фитония е дадено в чест на две сестри учени-ботаници Сара и Елизабет Фитон, които правят редица проучвания на растенията през 20-те години на 19 век.

В природата фитонията може да се открие в дъждовните гори на Латинска Америка в Перу, Еквадор, Бразилия, Боливия и Колумбия. Растението се е приспособило към оскъдната светлина, която достига до него през короните на дърветата, развивайки белите „вени“, за да привлече повече слънчеви лъчи. Вените не винаги са бели, но са по-светли на цвят спрямо останалата листна повърхност.

Грижи

Не е трудно да поддържате фитонията в добро състояние. Но тя не бива и да бъде неглижирана. Растението само ще ви подскаже от какви грижи се нуждае.

Фитонията се чувства добре при умерена светлина, която пада под ъгъл. Ако не получава достатъчно светлина, растението ще се издължи в търсене на слънцето.

От друга страна, ако фитонията получава твърде много ярка директна светлина, листата й ще станат кафяви и трошливи. Този проблем може да се реши, като я отместите от източника на директна светлина. Ако е поставена на перваза на прозореца, трябва да й осигурите защита зад перде.

Закрито

Фитонията не може да понася силното слънце и поради тази причина не е добра идея да я преместите на открито през лятото.

Освен на светлината, трябва да обърнете внимание и на влажността на въздуха. Фитонията предпочита влажност над 60 процента. Можете да увеличите влажността около нея, като я групирате около други растения или я поставите в съд с вода и малки камъчета.

Никога не я поставяйте в близост до топлоизточник, като например камини, радиатори, печки. Макар да обича да й е топличко, тя няма да се чувства добре при температури над 30 градуса по Целзий.

Поливане

Фитонията обича влагата – както на въздуха, така и на почвата. Но като повечето стайни растения тя не понася да стои в подгизнала почва. Докато останалите саксийни растения трябва да се поливат, когато повърхността на почвата в дълбочина 5 сантиметра се чувства суха на допир, при такива условия фитонията ще е започнала вече да вехне. Ще познаете това състояние, когато листата започнат да съхнат, да клюмват и да се накъдрят по краищата. Не чакайте това да се случи и тогава да поливате растението. Поливайте фитонията, когато почвата започне леко да засъхва.

Пуска цветове, но расте бавно

Фитонията може да цъфти, но не очаквайте красиви и големи цветове. Цветовете издържат в продължение на месеци, но рядко се разтварят напълно в закрити помещения.

Много градинари предпочитат да ги откъсват, за да може растението да насочи енергията си към пускане на повече листа.

Фитонията расте много бавно, което я прави идеалното растение за малки пространства. Можете да я поставите на бюрото си и на всяко място в дома си, където тя веднага ще го украси със своите шарени листа.

Според вида си фитонията може да достигне виночина от 7 до 17 сантиметра.