0

Е дно от най-неприятните нападения по малините е от дрозофила сузуки. Тя може да унищожи всичките ни насаждения. Любопитно е да се научи, че един от най-ефикасните методи за борба срещу досадната мушица е овощарската вар, която е позволена в биоовощарството и зеленчукопроизводството. Преди време в България дори беше направена демонстрация в полето на биопроизводителя на малини Божидар Петков съвместно с Националната служба за съвети в земеделието как да се прилага този продукт и как да се справим с нападенията от дрозофила сузуки.

Уловка

За да се следи дали на полето няма дрозофила сузуки, в периферията на редовете с малини се поставя уловка. Тя е съвсем просто и евтино устройство. Изпразва се кутийка за свещ с червен цвят. Именно цветът е много важен, защото дрозофилата напада червените плодове, понеже я привлича ферментацията. Тя е мушица от рода на винарките, но снася яйцата си в зреещите плодове, а не в гниещите. Така в уловката се слага ябълков оцет и извлек от малини, който се ползва в парфюмерийната индустрия в САЩ. Струва само 1,50 лв., ползва се преносим оптичен уред, който е около 2 лв. С това просто и евтино съоръжение може да се проверява дали на полето има дрозофила сузуки. В случай на нападение се пръска с овощарската вар.

Гъба

Механизмът на действие е следният. Дрозофила сузуки се храни с жизнената дейност на гъба, която живее под листата на малините, като ги облизва. А овощарската вар унищожава всички видове гъби. Именно по този начин полето става хранително невидимо за дрозофилата. Важно е да се знае, че тя е активна вечер и след залез слънце. Когато вечер се пръскат насажденията, я обливат с воден разтвор на овощарската вар. Той я обвива с фина прах, задръства й дихателните пътища и така я унищожава.

Гасена вар

Всъщност германската фирма „Шнайдер“ дава втори живот на овощарската вар или известният калциев хидроокис. Това е гасена вар, но не е обикновената гасена вар, която може да се купи в магазините. Тя е пречистена и с качества за хранителната индустрия и е микронизирана с размер под 20 микрозона.

Първоначалната идея е с нея да се опрашват насажденията и е имало огромен ефект в борбата с всички видове гъби. Но методът е забранен заради фините прахови частици, които изпълват атмосферата. „Шнайдер“ прави нова разработка. Създават вещество, емулгатор, който позволява микронизираната вар да се смеси с водата.

Пръскачки

Стопаните, които я ползват, твърдят, че калциевият хидроокис има убийствен ефект върху всички видове гъби, плесени и т.н. Прилага се, като се обливат всички части на растението, а не само стеблото, както се е правило по-рано. Препаратът освен това има ефект и на тор за почвата. Принципът на действие е, че при третиране с еднопроцентов разтвор се постига 12 РН на почвата, което е силно алкална среда, която пък потиска всички гъбни и бактериални болести.

Жеги и мраз

Пръсканията започват през зимата, но през лятото също са ефикасни. Прилага се, като се обливат всички части на растението, а не само стеблото, както се е правило по-рано. По този начин се постига термокожух на основното стебло и дебелите клонки, но се обличат и пъпките, което ги предпазва от подлъгващите температури. Този кожух забавя развитието на пъпките с десет до двайсет дни. Така се предпазват дръвчетата от пролетните слани. Малините например стават устойчиви на зимните студове и не се подлъгват за по-ранно разпъпване. В жегите този термокожух пък ги предпазва от сваряване, особено когато става дума за плодовете на чушките и доматите.

Срещу ларвите на крушовата бълха

Овощарската вар тепърва ще се връща на сцената, защото политиката на ЕС е да се намалява все повече употребата на медни продукти. С варосването също така се постига силен инсектициден ефект. Най-вече срещу  ларвите на крушовата бълха, която зимува в кората на дърветата. Овощарската вар се използва и за растителна защита от инсекти и гъби в отглеждането на зеленчуци. С нея се пръска няколко пъти в годината, особено след дъжд. Плодовете могат да се консумират без карантинен период. Белият налеп се неутрализира, като се напръскат с лимонена киселина и след това се отмиват с вода.

Установено е, че овощарската вар помага и на хората, които страдат от гъбични заболявания. Може да се впръсква в обувките или да се накисват пострадали части на тялото в нея.