И ма няколко неща, които можете да направите, за да си осигурите възможно най-вкусните домати всяко лято.
Тъй като захарта се произвежда в растенията чрез фотосинтеза, а киселините се образуват като странични продукти от този процес, здравите листа са много важни. Не забравяйте да подхранвате доматените си растения редовно в началото на сезона с балансиран тор или такъв с по-високо съдържание на азот, докато растението активно расте и се разраства.
Но не става въпрос само за азот; тук се намесват микроелементи като магнезий. Магнезият е централният атом в хлорофила и активира десетки ензими. Без него производството на захар и киселина се затруднява. Английската сол (магнезиев сулфат) е изпитан във времето начин за повишаване на нивата на магнезий. И все пак, освен ако не знаете, че почвата ви е дефицитна, английската сол може действително да навреди на реколтата ви или да попречи на усвояването на калций. Тук е мястото на най-често използван съвет за градинарство: Тествайте почвата си! Ако сериозно искате да подобрите вкуса на доматите (и този на другите си зеленчуци), едно от най-добрите неща, които можете да направите, е да тествате правилно почвата си. Без съмнение ще знаете на какви хранителни вещества е дефицитна почвата ви, ако има такива. Ще знаете и pH. По този начин няма да гадаете и ще имате ясна пътна карта за по-добра почва и по-вкусни домати.
Стрес
Следващ съвет: Стресирайте доматите! Но само малко. Твърде много вода води до воднисти и безвкусни плодове или още по-лошо - до върхово разцепване на доматите на корен. Въпреки това малко по-сухите условия, докато растението узрява, концентрират захарите и аромата, което ви дава невероятен домат. Не говорим за условия на суша, никога не бива да ги оставяте да увехнат, но когато плодовете започнат да достигат етап на узряване, намалете поливането. Честно казано, трябва да правите това така или иначе. Доматите се развиват най-добре, когато се поливат обилно и рядко.
Доматите се нуждаят от около осем часа слънце, за да натрупат захари. Но прякото излагане на зреещите плодове на слънце води до слънчев пригор. Подрязвайте горната половина на растението пестеливо, така че да има достатъчно листа за производство на захар и киселини, както и за сянка. Отстранявайте долните листа, докато растението расте, за да предотвратите болести и да съсредоточите всички хранителни вещества, захари и киселини там, където растението образува плодове. Ако лятото е особено горещо, както е сега, засенчващите платове могат да помогнат значително.
Беритба
Кога берете плодовете и как се грижите за тях след това може да даде разликата между обикновен домат и такъв с вкуса като от бабината градина. Зреенето всъщност започва в центъра на домата и завършва, след като плодът е откъснат. За най-добър вкус е добре да берете доматите в етап в началото на узряването. Това е преди доматът да е напълно червен, като е загубил по-голямата част от зеленината си. След това оставете домата да доузрее, в идеалния случай при температури между 18-24°C и далеч от пряка слънчева светлина. Топлината е причината доматите да узреят, а не слънцето. Те се развиват най-добре в хартиена торбичка или картонена кутия. Това позволява на етилена да продължи процеса на зреене, но блокира слънчевата светлина, която води до спадане на ароматните ензими.
Най-важното е никога да не съхранявате домати в хладилник. Сега, след като сте вложили целия този труд в отглеждането на домати с перфектен вкус, съхранението им в хладилник е най-лошото нещо, което можете да направите. Ниските температури в хладилника всъщност деактивират определени ензими, които са отговорни за прекрасния вкус на доматите.
