0

В България вече могат да се открият в градинските центрове много тропически растения, но все още е трудно да си купиш ароматното франджипани. Който е видял това цвете веднъж, никога няма да го забрави. Нежният му аромат може да те извика от някой двор, когато се разхождаш в най-южните части на Италия. Когато го видиш, ще загубиш дъх от красотата му. То представлява храст с огромни бели цветове и жълти тичинки. В Таормина, най-известният с красивите си гледки град в Сицилия, може да се види в градината на един от най-скъпите хотели, където четири нощувки излизат около 30 хил. лв. Понякога персоналът пуска туристи просто да си направят снимка с неземно красивото растение, което е заобиколено с жасмин.

Любопитно е да се узнае, че етеричното масло от франджипани е хит в козметиката, защото прави кожната нежна, а ароматът предизвиква еуфория и е достоен съперник на маслото от тубероза.

Сукуленти

Плумериите (Plumeria sp., Frangipani) произхождат от места със сух тропичен климат. Те издържат на суша, но не издържат на студ. Плумериите (Plumeria sp., Frangipani) са сукуленти. Това означава, че са много лесни за отглеждане в саксия и изискват минимални грижи, за да растат и цъфтят. Те се нуждаят само от топло и много светло място, както и слънце - колкото може в повече. След това, малко вода и наторяване от време на време - това е всичко, което им е нужно. Това са съветите на Кирил Донов, дипломиран инженер-агроном, магистър по Тропично и субтропично земеделие, автор в еpalmi.bg. Според него е необходимо да се спазват няколко прости правила:

Правила

Никога не ги преполивайте, за да не събират вода в чинийките под саксиите. Дори през лятото нищо няма да им стане, ако не ги полеете няколко дни. През зимата се поливат веднъж на 2-3 седмици или по-рядко. Винаги следете почвата да изсъхва много добре отгоре, преди да полеете отново. При горещо време през лятото поливайте по-често и обилно!
През зимата ги съхранявайте на температура не по-ниска от +15°C. Ако ги държите на южен прозорец и е топло, може да ги поливате от време на време и те няма да изпаднат в зимен покой, а вместо това ще растат и дори може да цъфтят. Поддържането им във вегетация през зимата обаче води до издължаване на растенията, поради наличието на по-малко светлина. Ето защо не е за препоръчване.
По-добрият вариант е да са на хладно (между +15 и + 20 градуса), трябва да ги засушите, листата им ще окапят и те "заспиват" за зимата. Не ги поливайте през цялата зима, докато не забележите значителен растеж напролет. След пролетното събуждане (обикновено през месец април) може да ги пресадите в по-голяма саксия. След 1-10 април може вече да са навън, но трябва да следите за късни пролетни слани. Най-добре е да са защитени от дъждовете. Поливайте много оскъдно, докато растението се облисти добре, иначе все още може да загние в този сезон.

Окапване

През лятото ги дръжте на открито, на най-слънчевото място. Така ще си осигурите цветове и през цялото лято. Поливайте обилно всеки ден, това е времето, в което нарастването е най-интензивно. Ако има цветове, засушаването може да доведе до тяхното окапване. Когато през лятото се случат хладни периоди, не поливайте. Използвайте комбинирани торове с ниско съдържание на азот. При понижение на температурите в края на август, разредете поливките и ги преместете някъде, където няма да може да се накисват от дъждовете, които започват по това време. Ако ще съхранявате растенията на хладно, пригответе се да ги приберете поне две седмици преди първите слани. Ако ще ги поддържате във вегетация през цялата зима, приберете ги още в средата на септември, иначе ще започнат да хвърлят листата заради ниските температури.

Акари

Плумериите се нападат от акари, щитоносни въшки и белокрилки. Трябва да се води навременна борба, веднага щом се забележат вредителите. Препоръчваме профилактични пръскания напролет, след изнасянето и наесен - преди прибирането. Добре е да осигурите овлажняване на листата, като превенция.

Не се подрязват

Плумериите не се подрязват. Всяка резитба отдалечава цъфтежа на съответния клон с 1-2 години. Все пак, ако се наложи да се премахне някое разклонение, може да режете спокойно. Това няма да се отрази на общото състояние и цъфтежа на растението. Няма да цъфти само отрязаният клон. Но внимавайте да не мокрите мястото на отрязване, защото оттам още поне 1-2 месеца, може да започнат гнилостни процеси.