0

А ко сте нов в отглеждането на кози, трябва да знаете няколко базови неща за тези животни.

Подслон, ограждения, хранене са минимумът, който трябва да им осигурите, за да имате здрави и щастливи четириноги попълнения в малкото ви стопанство.

Трябва да знаете, че козите мразят да се мокрят. За разлика от другите стопански животни, които нямат проблем да стоят под дъжда на открито, козите обичат да са само на сухо. Необходимо ви е да им осигурите място, където те могат да се подслонят при лошо време. Заслонът трябва да им дава две неща – укритие при бури и сянка през летните месеци. Една коза има нужда от минимум около 2 квадратни метра в закрито пространство и около 20 кв. м на открито. Колкото по-голямо пространство осигурите, толкова по-добре. Структура с три стени е подходяща. Хубаво е да имате и малък бокс, където да изолирате кози, които раждат, както и животни, които са болни. Подът на заслона трябва да е от утъпкана пръст, но отгоре трябва да има постеля от талаш, слама или др.

Важно

Когато отглеждате кози, много е важно да имате здрава ограда. Последното нещо, което искате да видите, е как козите ви опустошават храстите на съседите. Козите се движат и търсят храна. За разлика от своите посестрими, овцете, те налитат на дръвчета и храсти и се катерят, за да си хапнат онзи лист на високото, който изглежда много по-вкусен от падналия на земята. Препоръчва се да направите ограда за едър рогат добитък или здрава телена ограда, които да спират козите да търсят най-вкусната храна надалеч. Оградата трябва да е направена така, че козите да не могат да я прескачат, да се катерят по нея, да я бутнат. Тя трябва да е с височина минимум 1,20 м, а за по-активните породи – метър и петдесет сантиметра.

Храна

Сега идваме до следващия пункт – с какво да храним животните. Възползвайте се от това, че сега е сезонът, в който има изобилие от зеленина – естествената храна на козите. Пашата ще се отрази добре хем на животните, хем на вашия джоб. Уверете се, че на пасището има достатъчно дървета и храсти, които са любимото лакомство на козите. Те обичат кората и ще я унищожат заедно с всички клонки и листа, до които могат да се докопат. Затова трябва да направите защитна преграда край дърветата, които искате да опазите. Можете да увиете стволовете им със защитна пластична пластмасова лента, която пропуска въздух и не пречи на растежа на дървото. Подобни ленти се предлагат в интернет, като опаковката от 2 броя по 60 сантиметра струва 6-7 лева.

Мрежа

Можете да направите и телени преграждения, можете да използвате също мрежа за прозорци. В интернет може да се намерят и специални мрежи за млади овошки, цената им е около 10 лева за килограм. Гъвкавостта на мрежата позволява тя да се адаптира при растежа на стъблото без проблем. Имайте предвид, че козите се изправят на задните си крака, за да се докопат до клонките и листата. Затова внимателно трябва да прецените на каква височина да защитите дървото си.

Независимо че козите си набавят храната чрез паша, малко или много им трябват добавки – зърно и сено.

Трябват ви поне две за компания

Когато купувате кози, на първо място трябва да решите дали ще ги отглеждате за осигуряване на мляко само за собствени нужди или ще продавате част от млякото. Имайте предвид, че едно животно дава около 90 л прясно мляко месечно в продължение на 10 месеца в годината. Ако сте дружелюбни със своите животни, те стоят спокойно и дават да издоите цялото количество мляко от вимето им. Отглеждани и хранени при едни и същи условия, една коза може да дава по 2 л мляко на ден, а друга – по 4-5 литра. Добивът е променлив показател. Той зависи от породата, възрастта на животното, броя на ражданията, анатомичните особености на вимето, качеството на грижите и храненето. Но дори да искате животни само за собствени нужди, трябва да отглеждате поне две кози, защото те не обичат да са самотни. Имайте предвид също така, че всяка коза ще роди поне едно малко през годината. Затова се препоръчва да създадете стопанство с по-малко животни отначало и постепенно да го разширявате, вместо направо да започнете и да сте под стрес с голямо стадо.