0

К оледничето е любимо растение, което много домакини искат да имат в дома си на Рождество – точно когато то цъфти.

Коледничето е сукулент, който расте като епифит върху странни места в естествения им хабитат.

Те се прикрепват към скали, в цепнатините на дървета или където и да е другаде, стига да намерят малко почва. През зимата, след период на покой, те разцъфват със своите красиви цветове.

Избор

Много често взимаме този сукулент от близки и роднини, но можем да си го купим и от магазина. Наши вериги вече го предлагат на клиентите си наред със станалите вече традиционни коледни звезди.

Не бързайте да грабнете първото попаднало ви пред очите растение от рафта на магазина. Изберете такова, което може да издържи с години и да краси дълго дома ви.

Избягвайте да купувате растения, които са близо до вратата на магазина, защото там може да става течение. Коледничето е тропическо растение, което не обича ниските температури. Ако е изложено на течение и студен въздух, пъпките му ще окапят. Възможно е да окапят и всички негменти. Ако си купите такова растение, много е вероятно пъпките му да не оцелеят достатъчно дълго, за да се разтворят.

Избягвайте също така да купувате коледниче, което е било изложено на екстремно високи температури. Такива растения, разбира се, се продават изключително рядко, но все пак търговци могат да се опитат да ви ги пробутат.

Листа

Коледничето няма нормални листа. Вместо това има сегменти, наречени кладодии. За да изберете добро растение, вземете сукулента, който ви е попаднал в полезрението, и стиснете с пръсти някой кладодий. Сегментът трябва да се чувства като стегнат и дебел. Ако е тънък или сух – не вземайте това растение. Причината е, че то най-вероятно не е поливано достатъчно често или пък страда от кореново гниене, което пък значи, че скоро ще остане без цветове.

Погледнете и в основата на растението. Прегледайте за пожълтели или изгнили сегменти. Наличието им е сигурен знак, че коледничето е било преполивано. Основата на растението трябва да е добре вкоренена и изумрудено зелена.

Вода

Погледнете и почвата. В природата тези епифити растат в рохкава, бързо дренираща се почва или органична материя. Те мразят да подгизват. В същото време разсадниците ги отглеждат в стандартна почва за стайни растения и ги пращат по магазините, точно, когато се появят пъпките. В магазина пък служителите често буквално удавят сукулентите във вода. Затова избягвайте растенията, които са с подгизнала почва или върху почвата има мъх или плесен. Ако нямате голям избор, по-добре изберете коледниче, което не е поливано често, пред това, което е преполивано.

Саксията

Накрая внимателно притеснете страните на пластмасовата саксия, за да освободите растението. Внимателно го издърпайте няколко сантиметра от съда, за да огледате корените. Те трябва да са бели. Кафявите корени говорят за кореново гниене. Не купувайте такова растение.

Веднъж избрали коледничето, сложете го в две торби, за да го предпазите от студ на път към дома. Не оставяйте тези нежни растения в студената кола за твърде дълго.