0

А ко британците намалят консумацията си на месо, от гледна точка на климатичните промени това ще бъде равнозначно на сваляне на 8 милиона автомобила от пътя, сочи научно изследване, цитирано от BBC.

Проучването на Оксфордския университет е ключово по въпроса как намаляване или увеличаване на консумацията на месо ще се отрази на емисиите парникови газове.

Месопреработвателната индустрия обаче смята, че анализът преувеличава влиянието на потреблението на храни от животински произход.

Резултати

Проф. Питър Скарбъроу от Оксфордския университет, който води новото изследване, посочва пред BBC: “Нашите резултати показват, че всеки във Великобритания, който консумира големи количества месо, намали своето потребление, това ще даде наистина голямо отражение“. Той обаче уточнява, че не е нужно напълно да се отказваме от мръвките.

В рамките на проучването са анкетирани 55 000 души, които били разделени в няколко групи: големи консуматори, които потребяват повече от 100 грама месо на ден (еквивалентно на един голям бургер), малки консуматори, които ядат 50 грама или по-малко, консуматори на риба, вегетарианци и вегани.

Групи

Проучването показва, че диетата на големите консуматори произвежда средно по 10,24 кг от затоплящите планетата парникови газове всеки ден. Хората с малка консумация са с принос 5,37 кг на ден от парниковите газове. Делът на веганите е наполовина – 2,47 кг дневно. Отпечатъкът на диетата на всяка група е изчислен на база използването на земя, на вода, замърсяване на водите, измиране на видовете заради загуба на хабитат вследствие на земеделска експанзия.