Р езитбата на розите е изключително важна, за да се радвате на обилен и красив цъфтеж.
Ето как да я правите в седем стъпки:
1) Първо изберете правилното време
Подрязвайте в края на зимата или началото на пролетта, точно когато започне нов растеж, обикновено след последната слана, когато пъпките започнат да набъбват.
2) Съберете вашите инструменти
Използвайте остри байпасни ножици, ножици с дълги дръжки, градински ръкавици и дезинфектант за чисто и безопасно подрязване.
3) Идентифицирайте и отстранете мъртва или болна дървесина
Изрежете всяка мъртва, повредена или болна вдървесена клонка. Мъртвата клонка е кафява и суха; здравата е зелена отвътре. Режете до здрава тъкан.
4) Отрежете обратно до обърнати навън пъпки
Направете разрези на разстояние около половин сантиметър над обърната навън пъпка под ъгъл от 45 градуса, за да насърчите растежа навън и да предотвратите задържането на вода.
5) Разреждане
Разредете претрупаните зони. Премахнете пресичащите се или триещи се клони, за да подобрите въздушния поток и проникването на светлина, като се стремите към отворена, подобна на ваза форма.
6) Оформете растението
Подрязвайте за балансирана, симетрична форма, като премахвате слабия или вретеновиден растеж, за да фокусирате енергията върху по-силни клони.
7) Подхранвайте и мулчирайте
След подрязване подхранете розите с балансиран тор и нанесете мулч, за да запазите влагата, да потиснете плевелите и да регулирате температурата на почвата.
Подрязвайте редовно
Отстранявайте прецъфтелите цветове през целия вегетационен период, за да насърчите непрекъснатия цъфтеж. Познайте вашия тип роза: различните рози изискват различни техники за подрязване; например чаево-хибридните рози се нуждаят от по-сериозна резитба от катерливите. Дезинфекцирайте инструментите. Почиствайте инструментите с дезинфектант между срезовете, особено когато работите с болни растения, за да предотвратите разпространението на патогени.