0

С наближаването на Коледа и Нова година хората, които си купуват отрязана елха, се замислят как да я запазят свежа за празниците.

И това е нормално – увяхнало дръвче с опадали иглички едва ли повдига празничното настроение.

Мисията „свежа елха“ започва още с избора на дръвче. Първо обърнете внимание на цвета. Той трябва е тъмнозелен. Пожълтяването тук или там не е добър знак. Разбира се, нормално е едно дърво да има няколко увехнали иглички. Но ако под дръвчето има много окапали иглички, не го взимайте вкъщи, а си намерете друго.

Място

Когато изберете най-подходящото дръвче, трябва да го занесете вкъщи внимателно. Елхичката трябва да бъде на хладно. Но, ако я карате на покрива на колата си, има опасност да я лишите от влага. Ако не слагате дръвчето веднага в стаята, трябва да го държите навън на хладно и засенчено място. Потопете го в кофа с вода.

Много важно е да си купите дръвче, което е току-що отрязано. Ако са минали повече от три часа от отрязването му, трябва да отрежете наново ствола, преди да го поставите във вода вертикално. Това ще подобри абсорбирането. Причината е, че в своята естествена защита дървото ще запечата мястото на разреза със смола. Това ще попречи на елхичката да абсорбира вода.

Разрез

Повечето коледни дръвчета са отрязани две седмици преди да стигнат до пазара. Затова е много важно да отрежете отново част от ствола, след като ги закупите. Отрежете 2-2,5 сантиметра в долния край.

Следващата стъпка е да намерите най-подходящото място за дръвчето. Сложете го в стая, където е сравнително хладно. Дръжте елхата далеч от източник на топлина. Никога не я поставяйте близо до камина. Това е пожароопасно и бързо ще изсуши дръвчето. Ако елхичката е близо до южен прозорец, дръпвайте щорите или пердетата през деня.

Важно е да осигурявате и нужната влажност. Поставете овлажнител за въздух близо до дръвчето.

Светлина

Ако украсявате елхата със светеща гирлянда, изберете такава с LED светлини. Те не се нагряват, а освен това са енергийно ефективни и не харчат много ток. Няма да изсушат дръвчето и няма опасност да го подпалят.

Хубаво е да изберете поставка за дръвчето, която да позволява напояването му. Такива се продават на пазара. Поливането с вода е най-важното условие елхичката да се запази дълго по време на празниците. Хубаво е да поливате дръвчето всеки ден през първата седмица. Водата трябва да е със стайна температура. Забравете всякакви странни съвети, като това да слагаме във водата аспирин или водка. Водата е единственото необходимо нещо на дръвчето, природата го е измислила.

Ако не намерите поставка, която позволява напояване, забучете елхичката в голяма саксия. Не забравяйте да поливате редовно.

Ако искате коледното дръвче да запази свежестта си по-дълго, намалете броя на играчките. Колкото по-тежки са те, толкова по зле се понасят от елхичката.