0

З имата е чудесен момент стайните растения да си вземат малко почивка.

Това е времето, когато те се нуждаят от по-малко грижи, но има няколко важни неща, които трябва да знаем, за да не ги загубим.

С най-важно значение са въздухът и водата. Повечето растения се справят с намаляването на светлината през зимата. Но има опасност преполиването да им причини загниване на корените. Климатикът, който загрява дома ни, може да им навреди. Всичко това прави зимата най-опасното време за стайните растения.

Помнете, много растения през този период изпадат в покой. Те не пускат нов растеж, за да пестят енергия. Изискванията им са различни през този тъмен и студен сезон. Идеята е да полагаме добри грижи за тях, за да може през пролетта да се върнат към растеж.

Ето и най-големите предизвикателства.

Място

С по-малко дневна светлина обичайното място на вашите растения може да се окаже неподходящо. Преместете светлолюбивите близо до прозорец, по възможност с южно изложение. Това ще им помогне веднага. В допълнение завъртайте растението всяка седмица, така че всяка негова част да получава достатъчно и равномерно количество слънчева светлина. Добре е да измиете прозорците, за да пропускат по-добре светлината.

Ако нямате достатъчно място до прозорците, трябва да компенсирате липсата на достатъчно светлина, като закупите LED лампи за растения – т.нар. фитолампи. Тогава ще имате свободата да поставите растенията на което си място искате, независимо дали там има достатъчно естествена светлина. Като алтернатива можете да замените обикновените крушки с такива, които покриват по-добре червената и синята част от спектъра на светлината. Трябва да ги държите включени поне 6-7 часа на ден.

Вода

През зимата е много важно да намалим поливките. Поливането трябва да бъде много оскъдно, тъй като растенията са в покой. Добре е да спазваме правилото да поливаме веднъж на две седмици. Но вместо да спазвате график, можете да проверявате и индивидуалните нужди на всяко растение. Проверете дали почвата е суха с палец на дълбочина около пет сантиметра. Ако тя е напълно суха, можете да полеете растението. Ако обаче почвата е влажна, изчакайте няколко дни и проверете пак.

Някои растения сами подсказват кога имат нужда от вода. Ако листата им са оклюмали или пък ако станат по-бледи на цвят. Тогава е време за поливка. Сукулентите имат нужда от вода не повече от веднъж на три и повече седмици, не само през зимата, но дори и през лятото. Можете напълно да спрете да поливате кактуса през целия студен сезон.

Ако пък имате някакви съмнения за графика на поливките, посягайте към лейката по-рядко, отколкото по-често. Много по-лесно е да спасите „жадно“ растение през зимата, отколкото такова, което страда от кореново гниене.

Влажност

През зимата е важно и да следите влажността в помещението. Обикновено тя намалява през студения сезон, тъй като тогава греят радиатори или е включен климатик. Тъй като повечето стайни растения идват от тропиците, те предпочитат влажност от 30 до 40%. Като първа стъпка е важно да ги държим надалеч от отоплителните тела.

Можете да ползвате овлажнители за въздух с дестилирана вода. Те ще повишат влагата в помещението. Можете да поставите малък овлажнител в близост до саксиите с растения.

През зимата трябва да пазим стайните растения от студени течения. Те обичат температура между 18 и 24 градуса и страдат, ако живакът падне под 15 градуса.

Това означава, че трябва да изолирате прозорците и вратите. Не забравяйте и за студеното стъкло на самия прозорец. Не е добре до него да се опират листата.

Повечето стайни растения няма да образуват нови листа през зимата. Не се притеснявайте от това – значи растението си пази енергията и я насочва към корените и съществуващите листа.

Това обаче не значи непременно, че всички стайни растения са в покой. Колкото по-топло е в дома ви, толкова по-малко вероятно е те да изпаднат в летаргия през зимата. Ако това е така, не спирайте да им осигурявате вода и светлина.

Не е време за пресаждане

Зимата не е подходящо време за пресаждане. Преместването в нова саксия и почва причинява стрес за растението по всяко време на годината. Но през зимата ще му причините истински шок. Това обаче не важи за случаите, когато просто премествате растението в по-голям съд, като запазите същата почва. Тази процедура е по-малко стресираща.

Зимата е чудесно време да почистите праха от листата на стайните растения. Това ще им позволи да се възползват в по-голяма степен от без това оскъдната светлина.

Заедно с почистването на праха е добре да премахнете и загиналите листа.

Оставете наторяването за по-топлите сезони. Подхранването, когато растението е в покой, може да го изгори.