0

Л укът на прах може да се намери и в магазина, но можете да си направите и у дома, ако искате подправката да запази аромата и вкуса си.

Никога не знаете колко стара е всъщност закупената в магазина подправка. Освен това производителите винаги влагат някаква добавка срещу овлажняване. Единствената съставка на лука на прах трябва да е самият лук.

Най-неприятната част е кълцането на лука, особено ако го правите на ръка. Това обаче може да се направи и в чопър.

Хубаво е да имате и дехидрататор за храна, макар това да не е задължително. Можете да използвате тави, застлани с хартия да печене, които просто да пъхнете във фурната. Предимсвото на дехидрататора обаче е това, че процесът на дехидратация е контролиран и не е наложително да проверявате често докъде е стигнал той.

Необходимо

Ето какво ви е необходимо, за да имате домашен лук на прах:

2-4 лука средна големина

дъска за рязане и нож

тави за печене, покрити с хартия за печене

нещо за смилане на сушените люспи лук

Първата и най-неприятна стъпка е да накълцате лука на ситно. За да щадите очите си, най-добре е да използвате чопър. Всички частички трябва да са приблизително еднакъв размер, така че да се изсушат равномерно.

Следващата стъпка е изцеждане на надробения лук, което ще съкрати съществено процеса по изсушаване. Като бонус ще получите току-що изстискан сок от лук. Можете да използвате сока като добавка за супи, салати, в сосове.

Купа

Поставете гевгир върху голяма купа и сложете в него накълцания лук. Притиснете лука силно с дървена лъжица. Можете да използвате и ръцете си. Веднага след това можете да сложите изстискания лук в тава върху хартия за печене.

Ще получите четвърт до половин чаша прясно изцеден сок от лук, който можете да съхранявате в хладилника в буркан с капачка. Можете да го използвате в рамките на две седмици.

Разстелете надробения и изстискан лук на тънък равномерен слой върху хартията за печене, с която сте покрили тавата. След това поставете тавата на средното ниво във фурната и я включете на най-ниска температура.

Таймер

Настройте таймера за един час. След като времето изтече, леко разбъркайте лука. След това разбърквайте на всеки половин час. Изпробвайте няколко частички дали са станали трошливи. Лукът е готов, когато лесно се разпада. Трябва да има хубав златист цвят.

Махнете хартията за печене и оставете лука напълно да се охлади. Смилането на изсушения лук е много лесно – той буквално се разпада. Можете да оставите една част несмляна, за да използвате люспите изсушен лук за украсяване на различни ястия.

Смилането на лука става лесно с хаванче. Можете да използвате и кафемелачка. Тя обаче трябва да се бъде предназначена само за тази цел.

Сложете лука на прах в прозрачно бурканче с капак. Пуснете вътре няколко зърна ориз, за да предотвратите влага. Лукът на прах може да се използва в продължение на няколко месеца.