Т радиционните наименования на храните от животински произход да бъдат защитени и да се използват само за продукти от месо, а не и за такива с растителен произход. Това са пържола, наденица, кебапче, кюфте и много други. За целта по време на заседанието на Съвета на ЕС по земеделие и рибарство на 23 и 24 юни 2025 г. делегацията на Чехия представи инициативата, подписана от дванадесет държави членки на ЕС. Тя се ръководи от Чехия, Австрия, Унгария, Италия и Словакия и се подкрепя от Франция, Ирландия, Люксембург, Малта, Португалия, Румъния и Испания. Тези държави настояват ЕС да въведе по-строга правна закрила на традиционните наименования на храните от животински произход, така че тези наименования да не могат да се използват за храни от растителен произход, съобщава бюлетин „Месото“ на Асоциацията на месопреработвателите в България.
Дебат
От няколко години насам на ниво ЕС се води разгорещен дебат относно използването на наименования за „месо“ и „млечни продукти“ за храни на растителна основа. По отношение на наименованията на млечни продукти на растителна основа, като например „мляко“ или „кисело мляко“, дебатът беше в по-голямата си част решен на 14 юни 2017 г., когато Съдът на Европейския съюз (СЕС) постанови решението си по делото TofuTown. За месните продукти, с няколко изключения, не съществуват законови наименования, подобни на тези за млечните продукти. Приложение VII към Регламент (ЕС) № 1308/2013 на Европейския парламент и на Съвета за установяване на обща организация на пазарите на селскостопански продукти съдържа само общи търговски описания за месо от едър рогат добитък (като „телешко“ и „говеждо“), но понастоящем няма различни езикови версии на месни продукти като „наденица“, „прошуто“ или „шницел“. През 2020 г., в контекста на предложението на Комисията за преразглеждане на регламента, членовете на Европейския парламент предложиха да се запази употребата на термини и наименования, свързани с месото, като steak (пържола), sausage (наденица) или burger (бургер), „изключително за продукти, съдържащи месо“. Това предложение за изменение в крайна сметка не беше прието.
На 4 октомври 2024 г. СЕС се произнася по предварително решение, което регламентира използването на определени наименования за храни, съдържащи растителни протеини. „Съдът на ЕС постанови, че държавите членки не могат да забраняват използването на широко разпространени термини, когато за тях няма ясно установена правна дефиниция. Това означава, че държавите от ЕС нямат право да ограничават производителите на растителни алтернативи на месо да използват наименования като „пържола“ или други подобни „месни“ термини.“
Инициатива
В новата инициатива, водена от Чехия, се отбелязва, че „пазарът на храни в ЕС все повече се състои от продукти, които са само от растителни съставки и по външен вид, вкус и консистенция са подобни на тези от животински произход“ и че „храни от растителен произход много често се етикетират с наименованията на месото, яйцата, меда, рибата и продуктите, произведени от тях“. В инициативата се твърди, че „продуктите на растителна основа се различават съществено от храните от животински произход, особено по отношение на състава и хранителната стойност“. Инициативата стига до заключението, че „е от съществено значение храните, които имитират, наподобяват или заместват стоки от животински произход, да не заблуждават потребителя чрез етикетирането си по отношение на истинското си естество“ и предлага „хармонизиране на правната защита да бъде осигурено в рамките на планираното преразглеждане“ на Регламента за ООП.
Призив
Във връзка с това подписалите държави членки на ЕС призовават комисията да „представи законодателно предложение за защита на наименованията на храните от животински произход, като им осигури подобна дългогодишна защита като на млякото и млечните продукти“. С изменение 645 се предлага към еврорегламента за пазарите да се добави нова част IIa „Месо, месни продукти и месни заготовки“. По отношение на „месото“ в нея се посочва в съответната част, че „свързаните с месото термини и наименования, които понастоящем се използват за месо и месни разфасовки, се запазват изключително за годните за консумация части на животните“.
По отношение на „месните продукти“ пък наименованията, които понастоящем се използват за тях, се запазват изключително за продукти, съдържащи месо. Тези наименования включват например: пържола, еscalope (ескалоп), наденица, бургер, хамбургер, яйчен жълтък, яйчен белтък“. Накрая предложеното изменение предвижда, че „горепосочените наименования не могат да се използват за продукти, различни от посочените, и изключват тези, получени чрез клетъчни култури“.