0

Д ържавната полиция на Латвия е извършила претърсвания и е задържала четирима заподозрени, разследвани от Европейската прокуратура (ЕПО) в Рига, за измама с 1 милион евро, свързана със земеделски фондове. Става въпрос за проекти, изпълнявани в латвийската област Земгале, съобщиха от европрокуратурата.

Нарушенията са извършени при провеждане на фалшиви търгове за строителство по различни проекти, финансирани от Службата за подпомагане на селските райони на Република Латвия. Дружества, свързани с получателите на евросубсидиите от земеделските фондове, са раздували разходите за строителни дейности, се посочва в съобщението. Значителна част от средствата, предназначени за строителство, изглежда са присвоени от бенефициентите, което е довело до широкомащабно измамно използване на средства от Европейския земеделски фонд за развитие на селските райони (ЕЗФРСР) на ЕС, показват разследванията.

Претърсвания

Претърсванията са извършени от името на прокуратурата от Държавната полиция на Латвия - 2-ри отдел на отдела за борба с икономическата престъпност към Главното управление на криминалната полиция (Valsts policijas Galvenas kriminalpolicijas parvaldes Ekonomisko noziegumu apkarosanasparvaldes 2.nodala), като задържаните лица са четирима.