0

А ко още не сте засадили доматите на постоянно място в градината, можете да ползвате един нов трик – да заровите в ямката глава от риба.

Вярвате или не, доматите и рибата вървят отлично заедно. Рибената глава, сложена в ямката, преди да засадите доматите, ще достави на растението всички необходими хранителни вещества за целия сезон, което пък ще гарантира отлична реколта, пише „Рурълспраут“.

Много хоби градинари вероятно са запознати с метода на индианците за отглеждане на царевица, фасул и тиква, наречен „Три сестри“. Тези три растения са важни за индианската култура. Засаждат се заедно, защото всяко от тях благоприятства развитието на другото. Коренните жители на Америка все още използват този метод и днес. Те засаждат царевица първо, след това тиквата и накрая фасула в основата на царевицата. Царевицата служи като опора за фасула, големите листа на тиквата действат като мулч – срещу плевели и за задържане на влагата. А фасулът фиксира азот в почвата. Всеки, който чете за този метод в съвремието, обаче пропуска един ключов елемент – рибата. Тя се зарива в почвата от самото начало, а след нея се сади царевицата. Рибата бавно се разлага, подхранвайки и трите растения през целия сезон. Някъде по пътя тази подробност е изпусната. Този метод обаче може да се използва и днес за наторяване на доматите.

Изкуствено

Повечето изкуствени торове са направени така, че бързо да внесат хранителни вещества в почвата. Създадени са по начин, който позволява специфичните вещества във формулата да станат веднага достъпни за растенията. Това е добре, ако тези вещества наистина стигат до корените. За съжаление повечето изкуствени торове, които прилагаме, не стигат до корените, а се разтварят в дъждовните води.

Рибният тор обаче действа по друг начин. Той трябва да бъде преработен от други живи организми в почвата, за да може хранителните вещества да бъдат доставени до растенията. Тук на помощ идват червеите, насекомите, микоризата и дори естествените бактерии в почвата. Всички тези организми имат полза от рибния тор. Така че не само подхранвате растенията, а подобрявате почвата около тях. Подхранвате почвата, не само растението. Така подобрявате условията не само за едно лято.

Рибният тор осигурява и трите вещества, необходими за растенията – азот, фосфор и калий. Като използвате цялата риба, включително с костите, вие бавно внасяте други важни минерали, важни за здравето на растенията, като калций и магнезий.

Корени

Най-хубавото е, че азотът в рибния тор не изгаря корените. Така че няма да се тревожите, когато го използвате за нежни разсади, оголени корени или по време на суша. Внасяйки рибен тор, вие спомагате на целия микробиом, не само на едно доматено растение.

Градинарите знаят колко взискателни са доматите. Те са податливи на всички болести и неприятели под слънцето. Не понасят да се мокрят листата им. И трябва често да се подхранват.

Можете да заровите само главата на рибата или цяла риба. Правейки това в началото на сезона, вие осигурявате тор с бавно освобождаване, който ще подхранва растението, но и заобикалящата почва. Всичко, от което се нужда доматът, ще бъде под неговите корени.

Как обаче да си осигурим риба или рибена глава на разумна цена? Най-добре е да помолите за съдействие ваши познати рибари. Нека ви дадат рибените глави, които така или иначе ще изхвърлят. Съхранявайте главите в двоен найлонов плик с цип във фризера, докато дойде време за засаждане на разсада в градината.

Алтернатива

Ако нямате познати рибари, може да прибегнете до друг бюджетен вариант – да използвате консерва с копърки. Не ви трябват обаче такива, които са с някакви сосове и подправки.

Заравяйки рибите или рибената глава в градината трябва да вземете предохранителни мерки, така че миризмата да не привлече котки и други животни. Затова ямката трябва да е с дълбочина 50-60 сантиметра. Това е достатъчно да не се разнася миризма.

Заровете рибата или рибената глава. Покрийте я с достатъчно почва, така че когато поставите доматеното растение в ямката, 1/3 до ¼ от него да бъде над земята. Внимателно запълнете дупката, леко притискайки почвата около доматеното стъбло. Полейте добре и накрая сложете мулч, за да пази от плевели и загуба на влага.

Ако вече сте засадили доматите или пък не искате да имате мъртва риба в градината си, можете да се възползвате от рибни емулсии, които се продават на пазара. Тези концентрати обаче трябва да бъдат разтворени във вода и да поливате с разтвора. Неприятната част е, че ще усещате миризмата на риба всеки път, когато използвате емулсията.