0

Р озовият цвят може да се окаже дефицитен, след като малките стопани масово зарязаха градините си да почернеят миналата година. Само в Иганово розите са с 1000 дка по-малко, в съседно село е отпаднала и градина от 40 дка. Това коментира Зара Клисурова пред Марица.БГ, която е председател на Националния клонов съюз на розопроизводителите.

Въпреки сушата след падналите дъждове през април розовите насаждения се развиват добре според нея и се очаква качествена реколта.

Цена

Клисурова съобщи, че дестилериите вече са започнали да обявяват цена за изкупуване и да сключват договори. В Стрелча например ще изкупуват килограм розов цвят на 3,20 лв. за кг. В Зелениково са готови да качат до 3,60 лв. на кг, а Българска роза в Карлово вече подписва договори, но не си обявява цените. Тя добави, че отсега берачите оказват натиск върху стопаните и искат по 2 лв. за предаден цвят. Мнозина от тях заявяват, че няма да берат на по-малко пари. По този начин приходът за стопаните остава между 1,20 лв. до 1,60 лв. кг розов цвят, което е нищо спрямо направените разходи и инфлацията. Зара Клисурова прогнозира, че ако търсенето е голямо, има надежда розоварните да решат да вдигнат изкупната цена.