„Ако искате да имате магданоз и моркови в градината, трябва да ги засеете, преди да излязат мравките. В противен случай черните буболечки просто ще ги отмъкнат, привлечени от аромата, и ще ги замъкнат в гнездата си, за да си похапнат“. Това са част от изключително полезните съвети на Девина Деси Владовска, която се занимава от 20 години с градинарство, отглежда здрави разсади и растения, без да използва никаква химия, защото знае как да разчете посланията на природата в градината. Девина Деси изхранва многолюдното си семейство с плодовете от собствената си градина, в която произвежда, така че и да продава на хора, които обичат чиста храна. А истинската й професия е на художник керамик. Тя има стотици хиляди последователи в социалните мрежи на българи от цял свят.
Гладни
Според нея много начинаещи градинари се оплакват, че не могат да завъдят магданоз в градината си, а основната причина според нея е, че го засяват късно, когато мравките вече са излезли. Краят на януари е изключително подходящо време да се хвърлят в градината семената на магданоз, моркови, спанак, копър, праз лук, чубрица, манголд.
Тя обясни, че не е необходимо дори да бъдат засети в оранжерия или под найлон. „Щом напече слънце, горният слой на почвата се отпуска. Затова времето е добро за сеитба, защото още е влажно. В същото време предстоят още дни на замръзване. То ще позволи на семенцето да се пукне, да излезе кълнчето, да се забие в почвата и да тръгне нагоре. Има и достатъчно влага в почвата и няма да се притеснявате, че трябва да поливате.
Браздички
Девина Деси напомня, че трябва да се направят браздички, отсега да се сложат маркучите с капково напояване за лятото. Още сега, който иска, може да си направи разсад на пащърнак и манголд на открито, посъветва тя. Семената от спанак не мръзнат на открито и с времето ще изникнат. Преди да ги засеете, обогатявате почвата, като градинарката художник слага каменно брашно и микс оборски тор, предимно от крава.
Фризер
Въпреки това е добре да се знае, че е все още рано да се сеят всички семена, уточнява Девина Деси. Най-подходящият период за различните видове зеленчуци е семената да се сеят един месец преди засаждане или пикиране. Според градинарката художничка трябва да имате предвид, че при доматите например растежът е бърз и само няколко седмици са необходими да израснат толкова, че да трябва да ги пикирате в кофички. Как да подготвим семената за засяване на домати, тикви, чушка, пипер.
Много важно е да се сложат във фризера за три денонощия, защото по този начин се имитира зимата. Тоест в природата семената падат в почвата, замръзват, презимуват и после изникват през пролетта. Това е и ролята на престоя във фризера. След третия ден тя използва отвара от черен чай. Към него добавя кафява захар. След като отварата се охлади, накисва в нея семената, за да може твърдата обвивка да омекне, след което семето да поеме вода и за няколко дни след това покълва много бързо.
Хартия
За да поникнат от десет семки десет растения, трябва да се следват следните стъпки. След като семената са стояли два часа в чая, се прецеждат и се слагат върху хартиена кухненска кърпа. Тя задържа влагата и семенцата остават леко влажни, а това им помага по-бързо да покълват. Навлажнявате дебелата салфетка с част от чая. След това покривате семенцата с друга кухненска кърпа от хартия, като навлажнявате и нея. Не е нужно да са мокри, а само леко влажни, за да не мухлясат. Слагате ги в плик с цип, за да се имитира парников ефект, но не е необходимо да затваряте ципа. Поставяте надпис какви семена и от какъв сорт са вътре. Тя например в момента залага оранжев ранен домат, който е и много сладък. След три дни семенцата ще пуснат листчета.
Експеримент с бакла и картофи
Девина Деси този сезон се подготвя да направи експеримент да засее на едно място бакла и картофи, нещо, което е видяла от градинарите в Непал. Баклата е бобово растение, а там го засяват в една нива с картофи, така че двете растения да се хранят взаимно и да се пазят от вредители. Тя смята да засее от двата краища на нивата баклата, а вътре картофите, като в Непал. Понеже баклата е пролетно-есенно растение и се засява на открито през ноември и декември, сега тя ще подготви разсад от бакла.
Първо ще накисне баклата за една нощ във вода, за да покълнат. След това пуснали ще ги извади и ще ги засее в табла за разсад, която е достатъчно голяма и удобна, така че баклата да пусне коренче във всяко гнездо. Прави се дупчица в почвата, слага покълналото семенце. Когато разсадите са готови, ще сложи в началото и в края на реда по три растения бакла, за да остане картофът в средата.
„Когато правя комбинация с растения, винаги използвам готов разсад, защото така няма да се объркам“, обясни Деси. Началото на март или края на февруари ще засади картофите и баклата.
По принцип баклата самостоятелно може да се засее през есента навън, защото е много студоустойчива. В този случай тя ражда изобилно и много рано, още през май.
Яхния с бакла, агнешко и джанки
Баклата е тип бобово растение, обикновено се готви като зелен фасул. Навремето в някои райони на страната през пролетта са готвели яхния с агнешко и зелени джанки. В Италия пък я сервират в панери сурова, когато е оформила млечните бобчета. Може и сухите семена да се накиснат, за да се махне лесно ципата, и става по-вкусна и от боб на крем супа.
Зимен чесън с мулч от слама
Въпреки че е краят на януари, все още може да се насади зимен чесън, ако почвата позволява, според Девина Деси. Зимен чесън може и през декември да се сади. Тя не го покрива с пръст, а само го набожда в браздичките, които е направила в градината. След това хубаво покрива главичките с много слама. Така засажда и картофите. След това ги покрива с агрил, за да ги предпази от кучета и други животни. По този начин се засажда и в Непал, но там използва оризова слама, разказа Девина Деси.
Светлана Трифоновска