0

В улканична скала в британския Североизток дава надежда на фермерите за по-добра реколта и екологична устойчивост на стопанствата им, съобщава Би Би Си.

Учени от Университета в Нюкасъл проучвали прах от базалтови скали, като направили изпитания във ферма в Стокфийлд. Те установили, че скалният прах дава възможност за увеличение на реколтата с 22%, като в същото време помага за улавянето на въглерода.

Продукт

Базалтовият скален прах е натурален продукт, който подобрява състоянието на почвата. Той бил предлаган като тор от производителя UNDO. Фирмата го давала безплатно на фермерите, за да насърчи усвояването на продукта. В замяна получавала въглеродни кредити, които след това продавала на пазара, за да подпомогне приходите си.

Според професор Дейвид Манинг, който провел изследването, използването на скалния прах като тор може да бъде ключово за индустрията.

Много части на Обединеното кралство, включително Североизточна Англия, са богати на вулканични скали, които са лесно достъпни като страничен продукт от кариерите в региона. Скалите се стриват на прах, който извлича въглеродния двуокис от атмосферата по време на дъжд при процес, наречен изветряне на скалите.

Експеримент

Компанията UNDO е започнала да експериментира със скалния прах през септември 2021 г.

А изследването на учените от университета показало, че скалите комбинират извличането на въглерода с подхранване на почвата, което ги прави подходящи за приложение във фермите.

„Новото е изводът, че този процес може да извлече въглеродния двуокис от атмосферата“, посочва проф. Манинг.

„Обикновено фермерите са притеснени, че нещо лошо може да се случи, затова започват да прилагат праха в малък участък от своето стопанство. Тестват го там и след като видят ползите, бързо започват да го прилагат в цялата си ферма“, казва Джим Ман, директор на UNDO.