Г лобалното затопляне и екстремните метеорологични условия станаха причина за намаляване на продукцията от кафе, което освен това се отразява и на качеството на реколтата, съобщава „Евронюз“.
Експерти посочват, че климатичните промени в определена степен са отговорни за скока на цените на кафето на международните пазари, което се отрази неблагоприятно на малките ферми.
До 2050 г. се очаква да намалеят земеделските площи, подходящи за отглеждане на тази култура. В същото време земеделски кооперативи в страните, големи производителки на кафе, се борят за оцеляване, подкрепяни от съзнателни потребители.
Дъждове
Всяка година дъждовете започват все по-късно, а средната температура се покачва, предупреждава Силвия Ерера, производител на кафе от Мексико. Възрастните хора в нейния кооператив казват, че преди 25 години е било много по-лесно да се отглежда кафе.
Междувременно фермерът от Колумбия Алберто Карсия Флорез забелязва, че през последните няколко десетилетия температурите толкова много са се покачили, че по-ниските части на неговите земи са станали неподходящи за отглеждане на кафе. Поради тази причина той е заменил кафеените насаждения с какаови.
С промяната на валежите и необичайното време фермерите се притесняват, че могат да загубят реколтата си за една нощ.
Според изследване на Университета за приложни науки в Цюрих до 2050 г. половината от площите, които сега се използват за производство на кафе, вече няма да са подходящи за отглеждането на тази култура. Това не е разрушително само за самите земеделци. Засегнати са милиони европейски потребители, които започват деня си с чаша кафе.
„Ако кафето не е устойчиво за фермерите, няма да пием кафе“, посочва Ерера.
Кафето е изключително чувствително към климатичните промени, защото е култура, много зависима от температурите, коментира експертът Макс Милуорд.
Пазари
През 2024 г. международните пазари на кафе отбелязаха значително повишение на цените на тази стока. Причината бяха неблагоприятните климатични условия в основните държави производителки.
Във Виетнам, голям производител на сорта робуста, реколтата бе засегната от продължителни горещи вълни. В Бразилия, която държи лъвския дял от сорта арабика, реколтата бе оскъдна заради силни дъждове. Тези събития доведоха до дефицит на международните пазари, който пък предизвика скок на цените.
„По-високите цени на кафето може да изглеждат благоприятни за фермерите, но реалността е съвсем друга“, посочва Милуорд. „Неочакваните покачвания на цените, в частност след като те са били фиксирани в договорите, могат да доведат до огромно напрежение върху кооперативите, може да се стигне до неизпълнение на договори, глоби и, разбира се, в крайна сметка до увреждане на репутацията“, добавя той. Освен това, макар фермерите да получават повече за продукцията си, те трябва да се справят с увеличаване на разходите си, включително за труд и торове.