0

М икропроизводители на сирене, луканка и тестени храни ще бъдат обучавани безплатно как да пестят енергия и да затворят цикъла на производство. За това съобщи пред „Телеграф“ Елисавета Пъндева, която е експерт по Българо-норвежки проект, чийто ръководител е Стоилко Апостолов, председател на Фондация „Биоселена“. Проектът е стартирал през март и ще действа на територията на цялата страна в продължение на една година. Всички, които искат да участват, трябва да заявят желанието си на организаторите, каза Пъндева.

Посещения

Участниците трябва да отговарят на изискванията за микропредприятие в сферата на храните. Това означава, че работниците трябва да са до десет души, но могат да участват и фермери, които са регистрирани по Наредба 26 и са затворили цикъла на производство с преработка на храни от животински произход.

Обученията ще бъдат теоретични и практически. В първата част ще бъдат провеждани лекции, а във втората ще има посещения на ферми, които могат да покажат как са се справили със затварянето на цикъла и с пестенето на ток. Участието е изключително на доброволни начала, а засега все още не е решено дали ще е необходимо да отворят врати на цеховете и фермите си за демонстрации, каза Елисавета Пъндева.