0

С топаните вече започнаха да прибират първата реколта с един от най- вкусните зеленчуци за лятото. Средата на юли е часът на зеления фасул. Ако искаме да е крехък и вкусен, трябва да преглеждаме растенията всеки ден и да го берем навреме. Защото ако го оставим, ще стане жилав. Това е най-важното правило, ако не искаме да обезсмислим труда си.

Съхранение

Как обаче да го съхраним за зимата? Все повече хора се питат какви са алтернативите на дълбокото замразяване, което в крайна сметка се оказа бързо и лесно, но не и най-вкусно. При това никой не е застрахован от токов удар или спиране на електричеството, което означава само едно. Целият труд през лятото за 24 ч да се озове в кофата за боклук.

Баби

Само допреди седемдесет години нашите баби са съхранявали повечето от зеленчуците сушени. Все още този обичай се е запазил в някои части на страната, най-вече в Северозападна България и в някои части на Западна. И до днес, като пътуваш из тези райони, можеш да видиш как под стрехите на къщите са наредени нанизи с червени чушки, сладки и люти. Оказва се, че не само чушките могат да се сушат така. За това става бамята, патладжанът, доматите, моркови, кромид, зелен фасул и почти всички подправки, с малки изключения.

Сорт

Първото условие за сушене на зеления фасул е да бъде крехък сорт. Като това условие важи не само за него. Окършваме стърчащите дръжчици, след това вземаме най-огромната игла, която имаме, някога наричана губерка. Нанизваме здрав конец, може и канапен. И започваме да нанизваме като гердан зелените чушки от фасул. След това завързваме краища и окачваме на място, което е проветриво, огрявано от слънце, но има и козирка, която да го пази от дъжд. Така го държим, докато изсъхне и поне месец по-късно си го прибираме. Ако имате сух килер, дръжте нанизите там. Ако не, ги приберете в хартиени пликове или кутии. Това е. Важно е да няма влага наоколо, защото грижливо сушеният зеленчук ще мухляса и ще загуби качествата си на здравословна храна. Когато искаме да го използваме през зимата, вземаме колкото ни трябва, измиваме добре. След това го накисваме поне за един час в хладка вода. И го приготвяме. Така фасулът остава здрав, а не разкашкан и от него може да се направи и салата.

Малко калории

В Северна България е много популярна салата от пресен зелен фасул с много джоджен. По принцип трябва да се знае, че точно този зеленчук е с много малко калории и е подходящ за хора, които искат да свалят килограми, както и за диабетици. Ето и рецептата за ястието, което може да се съхранява и в хладилник, ако направите по-голямо количество. Почистеният и измит зелен фасул поставяме в дълбока тенджера, посоляваме и заливаме със студена вода. Ври, докато омекне, но не и да се разкашка. Сваряваме в подсолена вода.

Изцеждаме и поставяме в голяма тава или купа. Нарязваме на много ситно пресен чесън, кромид лук и една огромна китка пресен джоджен, който в момента е в изобилие в градината. Тези, които обичат лютивото, могат да накълцат и зелени люти чушки или да накъсат сухи люти чушлета. Заливаме обилно, защото това е изключително постен зеленчук със студено пресовано слънчогледово олио или зехтин. Подправяме с оцет, не с лимон, като най-добре е оцетът да е домашен. Поднасяме като салата или като основно ястие. Върви отлично с изстудена ракия. Може и с бяло вино.

Профирна чорба с джанки

Една от най-вкусните гозби с пресен зелен фасул е чорба с копър и зелени джанки, а ястието е известно в Северозападна България сред тези, които се наричат профирни. Това означава леки, без мазнина и свежи. Фасулът се почиства, слага се в тенджера, сипва му се сол и залива със студена вода и се оставя да ври. Поставят се една или две малки глави обелен пресен чесън. Вари се докато омекне, но не и разкашкан. Малко преди да е готов се изсипват в тенджерата шепа зелени джанки. Добавя му се зехтин или слънчогледово олио, студено пресовано. Също една китка ситно нарязан копър, захлупва се, маха се от котлона и се оставя да престои поне десетина минути. Сервира се по желание с купичка домашно кисело мляко и топла прясна питка.