0

И зследователи са намерили начин да уловят, съхраняват и използват електрическата енергия, генерирана от падащи дъждовни капки, което може да доведе до разработването на панели за дъжд, генериращи енергия на покрива, сензационно съобщава Christopher Plain в thedebrief.org. Предишни опити за генериране на енергия от слаб дъжд се натъкнаха на специфични технически пречки, които често изглеждаха невъзможни за преодоляване, но изследователите зад този нов метод казват, че са намерили решение, което най-накрая може да направи такива панели за дъжд толкова популярни, ако не и повече от слънчеви панели.

Енергия от вълни

Инженерите отдавна знаят за потенциалните възможности за генериране на енергия от дъждовни капки. Идеята е прилагана като водноелектрически язовири и системи за събиране на енергия от вълни, където движението на водата генерира електричество. Усилията за събиране на енергия от дъжд са изправени пред техническо препятствие, което прави концепцията неефективна и непрактична. Използвайки нещо, наречено трибоелектричен наногенератор (TENG), инженерите могат да съберат малкото, но измеримо количество електричество, генерирано от дъждовна капка, но както може да се очаква, количеството мощност на дъждовна капка е невероятно малко.

В технологии като слънчеви панели или дори „нощните антислънчеви панели“ подобен проблем се преодолява чрез комбиниране на поредица от отделни слънчеви клетки в една верига, което води до пълен панел от клетки, които могат да събират по-голямо количество енергия заедно.

Отделни клетки

За съжаление, това просто не работи за отделни клетки за събиране на дъждовна капка поради феномен, наречен „капацитет на свързване“, който възниква между горния и долния електрод на всяка клетка. В резултат на това загубата на мощност е твърде голяма от клетка на клетка, което прави идеята за изграждане на пълноценен дъждовен панел да изглежда невъзможна. Сега екип от изследователи казва, че са открили дизайн и конфигурация, които значително намаляват проблема с капацитета на свързване и който те твърдят, че може да превърне събиращите енергия дъждовни панели в практическа реалност, която може да бъде окачена на всеки покрив.