0

С повишаване на температурите много градинари откриват, че отглеждането на домати става по-трудно.

Растенията, които дават плод през юли, спират да се развиват. Слава Богу, една евтина градинарска тайна – мрежата за засенчване, върши страхотна работа по време на горещите вълни.

Доматите са топлолюбиви растения, но въпреки това жегите не им понасят.

Стрес

Топлинният стрес може да забави или напълно да спре развитието на доматите. Растенията спират да плододават. Това е логично. По време на горещи вълни доматите минават в режим на оцеляване, да съхраняват вода и енергия, докато температурите не паднат отново.

Етиленът е това, което кара доматите да узряват. Това е хормон, който дава сигнал за производството на ликопен и каротин, даващи на плодовете техния характерен зрял оттенък.

Идеалната температура за доматите е между 18 и 30 градуса по Целзий. Когато живакът мине 30 градуса, растежът започва да се забавя. Когато температурите достигнат 32-38 градуса, се спират цъфтежът и узряването на плодовете. Растението минава в режим оцеляване.

Оферти

Тогава на помощ идват мрежите за засенчване. В интернет и физическите магазини можете да намерите много оферти. Но като цяло цената се движи около 120-125 лева за една ролка от 100 метра с ширина 2 метра. Същата дължина, но с ширина 3 метра струва около 190 лева. При ширина 4 метра ролката излиза 250 лева, а при 5 м – около 300-320 лева. Най-масовите мрежи са направени от полиетилен с UV защита и със засенчващ ефект от 40%. Те имат три редова плетка и са устойчиви на влага, различни видове плесен и бактерии. Правят се в зелен цвят, който поглъща част от слънчевите лъчи. По този начин се намалява температурата под мрежата. Тя предпазва доматите от слънчев пригор. Любопитно е, че същите мрежи са много ценени и от автокъщите. Те предпазват автомобилите от силната слънчева радиация и пази боята от бързо прегаряне. Представляват и защита срещу фини прахови частици, което спестява честото миене на автомобила.

Окачване

За разлика от платната за оранжерии, които се слагат срещу измръзване, мрежата трябва да е повдигната над самите растения. Най-лесно това се прави, като се окачи на колове. Повдигането на мрежата над растенията спомага и за охлаждане на почвата.

Когато говорим за температура на почвата, много е важно да не забравяме мулча около доматите. Голата почва букдвално се сварява през деня, тя остава топла и през нощта. Ето какво показват опитите. Ако почвата е напълно оголена, когато температурите на въздуха достигнат 33 градуса, нейната повърхност се нагрява до над 40 градуса. Ако сложим мулч, температурата на почвата ще бъде 34 градуса. А, ако има мулч и засенчване чрез мрежата, градусите ще бъдат само 30. Всичко това може да се провери със специален уред за измерване на температурата на почвата. Важно е да се отбележи, че също така мулчът заключва влагата в пръстта.

Но каква мрежа да изберем? На пазара се предлагат различни видове със засенчване между 75 и 40%. Най-добре е да изберем такава между 40 и 50%. Като алтернатива на мрежата за засенчване може да използвате чадър или памучни чаршафи в светъл цвят.