0

П рез януари агрометеорологичните условия ще се определят от температури над климатичните норми и валежи около и под нормата за месеца, съобщават от Секция „Агрометеорология“ при НИМХ.

Наднормените температури в края на декември удължиха вегетационните процеси при есенните посеви в източните и южните райони на страната. В началото на януари се прогнозират високи за сезона температури и средноденонощни стойности в полските райони над биологичния минимум, необходим за вегетацията на зимните житни култури. Голяма е вероятността необичайно топлото време в началото на зимата да провокира преждевременно, нежелателно развитие при костилковите овощни видове, което би довело до намаляване на тяхната студоустойчивост. Понижение на температурите и задържане на вегетационните процеси при зимуващите земеделски култури се очаква през втората половина от първото десетдневие.

Стойности

През повечето дни от второто и третото десетдневие прогнозираните стойности на средноденонощни температури ще бъдат в граници, които ще поддържат в покой зимните житни култури. Изключения са възможни отново при есенниците в южните райони на страната.

През януари есенните посеви ще зимуват в различни фенологични фази. Преобладават зимните житни култури във фаза трети лист. Във фаза братене, подходящата фаза за зимуване, са посевите с пшеница на места в Дунавската равнина (агростанциите Бъзовец, Новачене, Николаево). Вследствие есенното засушаване част от зимните житни култури са в начален стадий от развитието си – поникване и 1-2 лист. Тези посеви са неукрепнали и ще бъдат най-уязвими на ниските отрицателни температури през януари.

През януари прогнозираните стойности на минималните температури, до минус 12оС, в условия без снежна покривка и по-продължително задържане ще бъдат критични за зимните житни култури, които не успяха да братят през есенната си вегетация.

Валежи

Очакваните валежи през месеца ще увеличават влагозапасите в 100 см почвен слой. В началото на зимата почвените влагозапaси в 50 см слой при есенните посеви в по-голямата част от полските райони са над 85% от пределната полска влагоемност (ППВ). Изключения има на места в крайните южни райони (агростанциите Хасково, Сливен, Любимец), където нивото на влагозапасите е необичайно ниско за сезона - под 65% от ППВ.

През януари по-подходящи условия за провеждане на почвени обработки и зимни резитби в лозовите и овощните масиви ще има през първото и през повечето дни от третото десетдневие.