0

П рез изтеклия период регистрираните наднормени температури в източните райони от страната и наличието на много добри почвени влагозапаси създадоха условия за протичане на забавена вегетация при есенните посеви.

Увеличение

През следващия седемдневен период (08-14.12.2023 г.) агрометеорологичните условия ще се определят от динамично време според дежурния агрометеоролог при НИМХ Драгомир Атанасов. В полските райони отново се очакват валежи от дъжд и сняг и увеличение на влагозапасите в по-дълбоките почвени слоеве.

Покой

Прогнозираните средноденонощни температури, в по-голямата част от страната около и под биологичния минимум, ще поддържат в относителен покой есенните посеви. В средата на декември при зимните житни култури ще се наблюдават фазите: поникване, 1-2 лист и фаза трети лист при част от посевите в Дунавската равнина. През периода критични минимални температури за неукрепналите есенници не се прогнозират.

През повечето дни от второто и третото десетдневие агрометеорологичните условия ще бъдат динамични, с редуващи се краткотрайни периоди със средноденонощни температури около и над климатичните норми, но в граници, които ще поддържат в покой зимните житни култури в по-голямата част от полските райони на страната.

Южни райони

Изключения се очакват отново в крайните южни райони, където през относително по-топлите периоди ще се създадат условия за протичане на краткотрайна, забавена вегетация при есенниците, но тя няма да доведе до съществена промяна във фенологичното състояние на посевите.

Фитосанитарни дейности

Повишеното съдържание на влага в горните почвени слоеве ще ограничава провеждането на сезонните почвообработки. В средата на периода валежи не се очакват и условията ще позволяват извършване на фитосанитарните дейности при трайните насаждения.