0

Т я е звездата от „Чучулигата/Çalıkuşu” (1986). Зрителите се влюбиха завинаги във Фериде, изпълнена от Айдан Шенер (родена на 1 март 1963 г.), и Кенан Калав (роден на 20 ноември 1961 г.) в ролята на Камуран. В четвъртата версия на „Чучулигата” видяхме Бурак Йозчивит и Фахрие Евджен. Но днес вниманието е насочено към Айдан, която с право е Мис Турция през 1981 г.

Смело може да кажем, че това е една от най-красивите 60-годишни дами. Гледахме я и като Нериман в първата екранизация на „Двете лица на Истанбул”.

Откъде идват гените на тази красавица? Предците й по бащина линия са от Казан. В края на 19-и век те като мюсюлмани се изселват в Турция, за да запазят вярата си. То това време тече масовото насилствено покръстване на татарите. Тогава много мюсюлмани, които не искаха да приемат християнството, са принудени да напуснат родния си град и да се преместят в Турция. Така че, ако историята се беше развила по друг начин, можех да се родя и да живея в Казан, разказва за себе си Шенер.

Прабаба й също е от татарите, само че кримска. Самата тя, въпреки че не носи фередже, се смята за мюсюлманка: почита ислямските традиции и празнува религиозни празници.

Корона

Айдан Шенер е на 18 години, когато печели конкурса „Мис Турция”. Ориенталската красавица е изпратена да представя страната си и на „Мис Свят”. Короната обаче отива при Пилин Леон от Венецуела.

Така Айдан прави първите си стъпки към върховете на славата като модел. Според нея родителите й винаги са подкрепяли момичето по пътя й към подиума, в снимките за корици на лъскави списания и в телевизионни реклами.

Като актриса брюнетката дебютира в телевизионния сериал "Малък полет". Но истинският успех идва след излизането на легендарния сериал „Чучулигата” през 1986 г. Безупречна игра на актьорите, запомнящ се саундтрак, ярък и трогателен сюжет – 7-серийният филм става класика на световната кинематография и е хит в много държави. За много зрители именно Айдан Шенер е най-ярката Фериде – непокорна, страстна и благородна.

През 2013 г. турците заснеха „Чучулигата” отново, като забележимо разгребаха парцела и го обърнаха наопаки. Покойният писател Решат Нури Гюнтекин, за щастие, не вижда какво са направили неблагодарните потомци с неговия роман, разтягайки шедьовъра му в няколко сезона. Същата разпознаваема музикална композиция, както в първия филм, не спасява проекта. И не всички оценяват преиграните сцени на Бенгю Ергин, която участва в ролята на същата Фериде. Между другото Шенер също е поканена да участва в римейка (любопитно е каква роля й е предложена), но тя отказва.

След "Чучулигата" Айдан Шенер има запомнящи се роли във филмите "Млечният път", "Двете лица на Истанбул", "След дълги години" и десетки игрални филми и сериали. По принцип това са мелодрами - любим жанр на домакините по цял свят.

Сега Айдан играе предимно в театъра, участва в реклами, включително социални.

Ревност

В личния й живот не й провървява особено. На 20-годишна възраст се жени за футболиста Айхан Акбин. В началото смятат, че са създадени един за друг, ражда им се дете. Но нещата между тях не вървят.

„Съпругът ми трудно понасяше популярността ми, ревнуваше. За рождения ми ден ми подари бурка. Аз съм мюсюлманка, вярвам във Всевишния, но не виждам причина да нося забрадка, камо ли бурка“, споделя Шенер.

Когато дъщеря й е на три години, Айдан подава молба за развод и отглежда дъщеря си сама. Има любовни афери след раздялата със съпруга си, но нито една от тях не завършва с нов брак.

Самата актриса признава, че не се чувства нещастна заради липсата на постоянна връзка. Напротив, Шенер вярва, че е имала късмет в живота - в допълнение към творчеството звездата се занимава много с благотворителни прояви и защитава правата на животните.

За своите 60 години изпълнителката изглежда перфектно. Тя редовно публикува снимки по бикини, показващи перфектните й извивки. В същото време тя няма специални тайни на хармонията. Според Шенер тя просто обича себе си, така че не яде нездравословна храна и често посещава козметик. Айдан не отрича, че си е инжектирала неколкократно ботокс, но сега рядко използва тази процедура, защото се страхува да не загуби подвижността на лицевите си мускули.

Изпълнителката прекарва свободното си време в компанията на дъщеря си и домашните си любимци. Айдан живее в Турция в собственото си селско имение, откъдето излиза само заради снимките и бизнес срещите си.