0

- Кога и как се роди Арт театър?

- Арт театър се роди в далечната 1992 г. Моята детска мечта беше да направя свой театър. След като един новопостъпил директор беше решил, че всичко започва от него и свали от репертоара страхотния спектакъл „Пепеляшка“, в който аз играех нея, реших, че повече в държавен театър никога няма да играя. Постановката беше прекрасна, за един сезон бяхме играли общо 100 пъти. Срещнах се с тогавашния директор на Руския културен център, представих му идеите си и той рискува с мен, тъй като аз бях едва на 28 години.

- От този месец започвате да играете в зала 2 на НДК?

- Нещата вървяха великолепно в началото. След това дойде ковид пандемията, която ни се отрази много лошо. Ние буквално се храним от продажбата на билетите, тъй като сме независим театър и нямаме финансова подкрепа нито от държавата, нито от общината. След това започна войната между Русия и Украйна. За мен е необясним и много обиден отливът на публика от нашите представления. Ние не сме на заплати от Руския културен център, плащаме наем, за да сме там. Това са основните причини да търся нови възможности. И така се роди пътят от РКИЦ към НДК. Ние не напускаме Арт сцена на Шипка, това е нашият театрален дом. Някои спектакли ще се играят там, други изнасяме в НДК. Използвам случая да поканя софиянци и гости на София на 25 октомври на спектакъла „Драскотини от дъжда“ от Яна Добрева, постановка проф. Александър Великовски (Франция), в зала 2 на НДК от 19,00 ч.

- Какви са изискванията на НДК към Арт театър, има ли пречки?

- Изминахме много дълъг и трънлив път, разговори, уговорки, срокове. За да играем в НДК, представихме документи от „Музикаутор“, че не дължим авторски права. Трябваше да се осигури охранителна фирма, която със свой представител охрана да пази всеки наш спектакъл. Валя Нешева е човекът, който изготвя програмите на всички зали в НДК, и беше много трудно да намерим прозорец от време, в който да се осъществят постановките ни. За да можем да играем „Музикално пътешествие“, ни трябва пиано, а такова няма в зала 2. Нашият пианист Марио Йоцов ще носи своя синтезатор. В НДК има пожарна охрана и нейното изискване е декорите да бъдат импрегнирани.

Прочит на Шекспир у проф. Сейкова.

 Прочит на Шекспир у проф. Сейкова.
личен архив

Част от тях бяха, други напръскахме със специална течност против запалване допълнително. Афишите са с различни размери от досегашните ни и това успях бързо да уредя, много са нещата, но си заслужава. Сега афишът на Арт театър седи в НДК редом до този на „Пинк Флойд“. Хората могат да очакват много интересни постановки, между тях и музикален спектакъл, в който се пее на 15 различни езика, включително суахили и гренландски инуит. Билетите могат да бъдат купени от билетния център на НДК. Ще се радваме на подкрепа от публиката, защото досега никога не сме разочаровали хората с нашите представления.

- Кои са най-емблематичните спектакли, които сте поставяли на сцена?

През 1996 г. гастролирахме на сцената на „Московский театр кукол“ със спектаклите „Игра на война“ и „Пипи Дългото чорапче“, изиграни на руски език. През 2002 г. Арт театър гостува на сцената на Академичен театър „С. Образцов“ в Москва със спектаклите „Малкият принц“ и „Тайната на Златното ключе“. Голям наш успех е „Кучета“ – спектакъл, селекциониран за участие в Международния театрален фестивал в Авиньон, Франция, юли 2005 г. По моя идея представлението беше подготвено и изиграно изцяло на френски език. Четири месеца се подготвяхме с реплики на френски, помагаше ни и учител. Арт театър участва в пълната програма на фестивала. Изиграха се двадесет и три представления на сцената на театър „Бур - ньоф“. Участието на нашата мила родина се превърна в едно от събитията на фестивала. От 750 представления от цял свят „Кучета“ бе отличено в топ 12. Сигурен повод за гордост и емблематично събитие за всички нас от Арт театър.

- Посланието ви за театъра?

- Аз съм актьорско дете. Родителите ми също бяха актьори. Театърът е в кръвта ми, не мога да си представя да се занимавам с нещо друго. Навремето ме приеха в специалност „Славянска филология“, но аз избрах ВИТИЗ, изтеглих документите си от филологията и освободих място за друга млада съдба. Откакто създадохме Арт театър сме имали за цел да разказваме истории, които си заслужават да бъдат чути. Надявам се посланията да достигат до сърцата и умовете на зрителите. Нивото трябва да бъде винаги високо, защото публиката го заслужава. Арт театър е беднякът милионер, защото по повод нашата тридесетгодишнина преди 3 години си направих труда да изчисля колко пари са вложени в създаването на нашите 56 спектакъла, изиграни повече от две хиляди пъти в София, страната и в чужбина. Наемите, хонорарите и всичко. Стигнах до цифрите един милион и двеста хиляди лева, в момента на сметката има 50 лева. В този смисъл наистина говорим за бедняк милионер. Никога целта ми не е била да печеля, мисля, че на тази земя имам друга мисия. Дано всички сме живи и здрави и се стремим да изпълняваме своите мисии.

личен архив

Това е тя:

Милена Червенкова е родена на 22 май 1962 г. в семейство на артисти. Средното си образование завършва през 1981 г. в Априловска гимназия в гр. Габрово, с пълно отличие и златен медал. Продължава развитието си, като през същата година е приета в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов“ със специалност Актьотско майсторство за драматичен и куклен театър в класа на Димитър Стоянов и Боньо Лунгов. През 1985 г. завършва успешно Академията.

През периода 1985 – 1989 г. е актриса и един от основателите на Държавен куклен театър в град Пазарджик. През 1990 – 1991 г. е актриса на гастрол с ролята на Пепеляшка в Софийски пътуващ театър.

За един сезон са изиграни 100 представления в зала 2 на НДК. През 1992 г. заедно с драматурга Сергей Литвиненко, артиста Георги Златарев и композитора Нивелин Мирков основава независима театрална трупа – Арт Театър, която съществува и до днес. Това е единственият театър в цяла Източна Европа, който съществува 33 години. 

След много сурови предели на времето за независимия театър идват светли новини. Арт Театър започва да играе в зала 2 на НДК от края на октомври тази година. Това е изключителна новина за Милена Червенкова и нейните колеги.