0

Миналата седмица ви представихме някои древни и доста необичайни състезания в света като надплюване с овчи дарадонки и мятане на мобилни телефони на дълги разстояния. Ето го и обещаното продължение.

Състезанието е в кръвта на почти всеки човек. Ако имате сила на духа, тогава рано или късно ще искате да премерите силата си с достойни противници. Но ще се съгласите, че звучи доста налудничаво да се надбягвате с товар. Още повече, ако това е... собствената ви съпруга.

Да, не звучи особено романтично. Особено ако бегачът се спъне. Тогава жената, качена на раменете му, ще излети като торпедо. А дали именно това не е целта на някои от състезателите? Не е много сигурно дали всички бегачи ще стигнат до финала с товара. Но пък това потвърждава колко бързо се тича, когато жената ти се качи на главата.

И да не мислите, че е толкова лесно – състезателите са принудени да преодоляват всякакви препятствия по пътя си. Всяка година в света се провеждат 6 големи първенства, най-популярното от които е във финландското село Сонкаярви. Начинът на пренасяне на тежестта не е уточнен, поради което съпругите често се поставят на раменете на състезателите, зад гърба им и т.н. Дължината на дистанцията е 250 метра, а минималното тегло на съпругата е 49 кг (тези, чиито половинки не отговарят на това условие, получават за състезанието чували с пясък).

Рекорди

Друго любопитно състезание е бягане на четири крака. Провежда се в много страни по света на традиционни разстояния. А японецът Кеничи Ито успя да постави световен рекорд от 17,47 секунди на разстояние 100 метра, който не е подобрен и до днес.

Най-възрастната гимнастичка, чиито постижения са включени в Книгата на рекордите на Гинес, е 86-годишната учителка по физическо възпитание Йохана Каас (Германия). Йохана вече има 11 медала в състезания сред атлетите в напреднала възраст и все още успява да овладее много трудни гимнастически салта.

Борба с пръсти – ето това е необичаен аналог на борбата с ръце, състезания в която се провеждат от 1970 г. Участниците, седнали на земята и опрели пети един срещу друг, преплитат пръстите на краката си и започват да се „бият“.

Пате

Състезание с гумено пате. Смятате, че това е несериозно състезание? Я пак: основната награда за победителя е 1 милион долара. Затова винаги има желаещи да се състезават. Най-важният шампионат се провежда в Сингапур: тук трябва да си купите гумено пате и да напишете името си върху него. Всички събрани патета се изхвърлят на обща купчина във водата и след това се носят покрай потока под одобрителните викове на феновете. Някои хора имат късмет.

YouTube

Следващото състезание не се препоръчва за хора със слаби нерви, то е истинско изпитание за духа. Най-ревностните фенове на този спорт са британците: те са тези, които провеждат състезания в родината си и настояват той да бъде включен в олимпийските спортове. Вярно е, че в този случай Олимпиадата ще трябва да бъде удължена с няколко месеца: състезанието с охлюви не е бърза работа.

Продължаваме бодро напред – състезателите в този случай са жаби. А собствениците на „атлетите“ участват активно: насърчават своите домашни любимци с викове и скачат солидарно с тях чак до финалната линия.

YouTube

Прасенца

Футбол в калта – ето едно любимо забавление на шотландците в естествената им климатична зона. Правилата са подобни на обикновения футбол, но зоната е по-подходяща за плуване и въргаляне на прасенца. Зрелищно, забавно и доста цапащо.

Може да не знаете, но има и подводен хокей. Принципът е същият като при обикновения, но с водолазно оборудване и с плавници: все пак спортната зона за игра се намира на дъното на басейна. В състезанието участват отбори жени и мъже.

Бързо плуване в блатото. Мястото е респектиращо, първостепенна Великобритания. В блатото е изкопана траншея с дължина 55 метра. Спортистът разполага с маска, плавници, шнорхел и неопренов костюм - по желание. Плуването се извършва без повдигане на главата над водата и без използване на ръцете. Първото плуване се провежда в Уелс през 1971 г. и така се ражда народен спорт.