0

С пециалитет, познат от много стари времена, намираме на receptite.com. Не е сложен, а иска преди всичко търпение.

Яхния с кюфтета на баба

Необходими продукти:

  • 500 г кайма
  • домати или доматен сок, може и да се пасират
  • 1 с.л. червен пипер
  • 1-2 с.л. черен пипер за каймата
  • 2 глави лук
  • черен пипер на зърна
  • 1-2 с.л. брашно
  • 1 морков
  • 1 яйце
  • 1-2 ч.л. магданоз
  • сол
  • дафинов лист
  • 1 филия хляб
  • 1 ч.л. кимион

Начин на приготвяне:

Каймата се обърква с 1 филия хляб, накисната във вода, добавят се и подправките черен пипер, 3 ч.л. сол, 1 яйце и 1 ч.л. кимион. Когато се омеси, се оставя настрани да престои малко. Лукът се нарязва и се задушава в тенджера с олио и малко вода, прибавят се настърганият морков и 1 дафинов лист за аромат. След това се слагат доматите (по-добре е да са пасирани или да са сок) и червеният пипер. Долива се вода в около 1-2 л (зависи колко искате да е количеството на яхнията). Прибавете 1 щипка сол и няколко зърна черен пипер. Похлупете тенджерата и оставете да заври.

За улеснение в 1 купичка налейте малко вода и като мокрите пръстите си, оформете от готовата кайма кюфтета. С 500 г кайма се получават от 15 до 20 кюфтета. След като яхнията вече е завряла, се пускат кюфтетата 1 по 1.

В друга купичка се разбива брашното с малко вода и се изсипва на тънка струйка в яхнията, докато се бърка, за да не стане на бучки. Поръсвате с магданоз и оставяте да ври, докато се сварят кюфтетата.