С пециалитет, познат от много стари времена, намираме на receptite.com. Не е сложен, а иска преди всичко търпение.
Яхния с кюфтета на баба
Необходими продукти:
- 500 г кайма
- домати или доматен сок, може и да се пасират
- 1 с.л. червен пипер
- 1-2 с.л. черен пипер за каймата
- 2 глави лук
- черен пипер на зърна
- 1-2 с.л. брашно
- 1 морков
- 1 яйце
- 1-2 ч.л. магданоз
- сол
- дафинов лист
- 1 филия хляб
- 1 ч.л. кимион
Начин на приготвяне:
Каймата се обърква с 1 филия хляб, накисната във вода, добавят се и подправките черен пипер, 3 ч.л. сол, 1 яйце и 1 ч.л. кимион. Когато се омеси, се оставя настрани да престои малко. Лукът се нарязва и се задушава в тенджера с олио и малко вода, прибавят се настърганият морков и 1 дафинов лист за аромат. След това се слагат доматите (по-добре е да са пасирани или да са сок) и червеният пипер. Долива се вода в около 1-2 л (зависи колко искате да е количеството на яхнията). Прибавете 1 щипка сол и няколко зърна черен пипер. Похлупете тенджерата и оставете да заври.
За улеснение в 1 купичка налейте малко вода и като мокрите пръстите си, оформете от готовата кайма кюфтета. С 500 г кайма се получават от 15 до 20 кюфтета. След като яхнията вече е завряла, се пускат кюфтетата 1 по 1.
В друга купичка се разбива брашното с малко вода и се изсипва на тънка струйка в яхнията, докато се бърка, за да не стане на бучки. Поръсвате с магданоз и оставяте да ври, докато се сварят кюфтетата.