О ще от древни времена се знае, че първо се яде с очите, а после и с устата – поне така гласи поговорката. Затова е много важно и как изглежда дадено ястие. Творчески настроените натури могат да развихрят въображението си при правенето на салати, ето идеи от receptite.com.
Слабостта на пчелите
Необходими продукти:
- 4 сварени яйца
- 200 г кашкавал
- 200 г майонеза
- 100 г кисело мляко
- листа от салата или пресен спанак
- 2-3 домата
- 5-6 зелени и черни маслини без костилки
- 2 репички
- резен шунка
Начин на приготвяне:
Яйцата и кашкавалът се нарязват на ситно и се объркват с майонезата и киселото мляко. На дъното на голяма чиния се нарежда салатата (спанакът) и в средата й се изсипва сместа. Като листче на цвете в кръг се подреждат нарязаните и изчистени от семето домати. От маслините се режат шайби и се редят черно, зелено, за да се получат 3 пчелички. От репичките се изрязват за всяка пчеличка по две тънки крилца. В средата на цветето се поставя парчето шунка.
Остров
Необходими продукти:
- 2-3 домата
- катък
- 1 краставица
- сирене
- маслини без костилки
- 3 дървени шишчета
- зеленина за декорация - пресен лук, зелена салата или друго по избор
Начин на приготвяне:
Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат в чинията. Смесва се катъкът със сиренето, натрошено на едро, и се слага една част върху доматите. Отгоре се слага от нарязаната на немного едро краставица. Пак се слагат домати, пак от катъка и сиренето и краставица. Завършва се с катък и сирене. Маслините се нанизват на шишчетата, най-отгоре се слага зеленината, за да стане като палма, и се забожда в средата.
Шарена от печени чушки
Необходими продукти:
- 7-8 печени чушки
- 60 г сирене
- 2 скилидки чесън
- 60 г кашкавал
- 1 яйце
- 2 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Чушките нарязвате на ситно. Прибавяте натрошеното сирене, олиото и счукания чесън. Всичко това обърквате. Настъргвате кашкавала и яйцето и поръсвате с тях.
Букет от пълнени чери доматчета
Необходими продукти:
- 10-12 чери доматчета
- цедено кисело мляко, млечна салата или друг пълнеж по избор
- стръкове зелен лук
- копър за украса
Начин на приготвяне:
Доматчетата се разрязват отгоре на 4, но не до края. Издълбават се и се пълнят с пълнежа. Нареждат се в подходяща чиния, стръкчетатa лук се слагат за дръжки и се украсява с копъра. Слага се и панделка за декорация.
Млечна
Необходими продукти:
- 400 г цедено мляко
- 1 краставица
- 10 маслини
- 1 сварено яйце
- настъргано сирене, колкото поеме
Начин на приготвяне:
Цеденото мляко и сиренето се разбъркват много добре. Краставицата се обелва и реже на малки кубчета. Маслините се почистват от костилките и се режат на ситно. Разбърква се. Оформя се в чиния и отгоре се настъргва яйцето. Проявете фантазия при оформянето.