0

О ще от древни времена се знае, че първо се яде с очите, а после и с устата – поне така гласи поговорката. Затова е много важно и как изглежда дадено ястие. Творчески настроените натури могат да развихрят въображението си при правенето на салати, ето идеи от receptite.com.

Слабостта на пчелите

Необходими продукти:

  • 4 сварени яйца
  • 200 г кашкавал
  • 200 г майонеза
  • 100 г кисело мляко
  • листа от салата или пресен спанак
  • 2-3 домата
  • 5-6 зелени и черни маслини без костилки
  • 2 репички
  • резен шунка

Начин на приготвяне:

Яйцата и кашкавалът се нарязват на ситно и се объркват с майонезата и киселото мляко. На дъното на голяма чиния се нарежда салатата (спанакът) и в средата й се изсипва сместа. Като листче на цвете в кръг се подреждат нарязаните и изчистени от семето домати. От маслините се режат шайби и се редят черно, зелено, за да се получат 3 пчелички. От репичките се изрязват за всяка пчеличка по две тънки крилца. В средата на цветето се поставя парчето шунка.

Остров

Необходими продукти:

  • 2-3 домата
  • катък
  • 1 краставица
  • сирене
  • маслини без костилки
  • 3 дървени шишчета
  • зеленина за декорация - пресен лук, зелена салата или друго по избор

Начин на приготвяне:

Доматите се нарязват на кръгчета и се нареждат в чинията. Смесва се катъкът със сиренето, натрошено на едро, и се слага една част върху доматите. Отгоре се слага от нарязаната на немного едро краставица. Пак се слагат домати, пак от катъка и сиренето и краставица. Завършва се с катък и сирене. Маслините се нанизват на шишчетата, най-отгоре се слага зеленината, за да стане като палма, и се забожда в средата.

Шарена от печени чушки

Необходими продукти:

  • 7-8 печени чушки
  • 60 г сирене
  • 2 скилидки чесън
  • 60 г кашкавал
  • 1 яйце
  • 2 с.л. олио

Начин на приготвяне:

Чушките нарязвате на ситно. Прибавяте натрошеното сирене, олиото и счукания чесън. Всичко това обърквате. Настъргвате кашкавала и яйцето и поръсвате с тях.

Букет от пълнени чери доматчета

Необходими продукти:

  • 10-12 чери доматчета
  • цедено кисело мляко, млечна салата или друг пълнеж по избор
  • стръкове зелен лук
  • копър за украса

Начин на приготвяне:

Доматчетата се разрязват отгоре на 4, но не до края. Издълбават се и се пълнят с пълнежа. Нареждат се в подходяща чиния, стръкчетатa лук се слагат за дръжки и се украсява с копъра. Слага се и панделка за декорация.

Млечна

Необходими продукти:

  • 400 г цедено мляко
  • 1 краставица
  • 10 маслини
  • 1 сварено яйце
  • настъргано сирене, колкото поеме

Начин на приготвяне:

Цеденото мляко и сиренето се разбъркват много добре. Краставицата се обелва и реже на малки кубчета. Маслините се почистват от костилките и се режат на ситно. Разбърква се. Оформя се в чиния и отгоре се настъргва яйцето. Проявете фантазия при оформянето.