Печени ябълки
Необходими продукти:
- ябълки – 4 броя
- орехови ядки - 2 с. л.
- захар - 2 с. л.
- стафиди - 1 с. л.
- канела - 1/4 ч. л.
- краве масло - 20 г
- вода - 125 мл (1/2 ч. ч.)
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 180 С. Ябълките се измиват и се подсушават. Издълбават се откъм дръжката, за да се извади семенната част. Нареждат се в огнеупорна тава. В малка купа за рецептата "Печени ябълки" се смесват мекото краве масло, захарта, стафидите, накълцаните на едро орехови ядки и канелата. Сместа се разпределя в издълбаните ябълки. В тавата се сипва водата. Ябълките за рецептата "Печени ябълки" се пекат 40-50 минути или докато омекнат. Печените ябълки се поднасят студени, полети със соса, който се образува по време на печенето.
Пълнозърнести мъфини
Необходими продукти:
- брашно - 100 г пълнозърнесто
- брашно тип 500 - 55 г
- 1 и 1/2 ч.л. бакпулвер
- мляна канела - 1 ч.л.
- кафява захар - 40 г
- 1 голяма ябълка, обелена и нарязана на дребни кубчета
- прясно мляко - 125 мл
- 1 яйце, леко разбито с вилица
- олио - 4 с.л.
- орехови ядки
Начин на приготвяне:
Фурната се загрява на 200 С. Формата за мъфини (6 х 80 мл) се намаслява и набрашнява или се застила с хартиени кошници. В средна купа се пресяват пълнозърнестото и бялото брашно, бакпулверът и канелата. Добавят се захарта и ябълките и всичко се разбърква. В друга купа се разбъркват до еднородна смес яйцето, млякото и олиото. Млечната смес се изсипва при брашното и тестото за "Пълнозърнести мъфини с ябълки” се разбърква. Разпределя се в подготвената форма. Отгоре върху всеки мъфин се нареждат орехови ядки. Пълнозърнестите мъфини с ябълки се пекат 20-25 минути. Охлаждат се 5 минути в тава, след което се прехвърлят върху метална скара до пълно охлаждане.