П о дефиниция са топли предястия, но си стават идеално и за основно, а могат да се хапват и поизстинали. Забелязани са на receptite.com.
Кашкавал с шунка пане
Необходими продукти:
- 600 г кашкавал
- 250 г шунка
- 6-7 с.л. брашно
- 100 г галета
- 2 яйца
Начин на приготвяне:
Кашкавалът и шунката се режат на еднакви правоъгълни парчета, като парчетата шунка да са малко по-тънки от кашкавалените. Между две парчета кашкавал се поставя по едно парче шунка, получава се нещо като сандвичи, които се потапят последователно в студена вода, след това в брашно, после в разбитите яйца и накрая в галета. Поставят се за 10-15 минути във фризера. Пържат се в силно сгорещена мазнина.
Пълнени гъби с топено сирене
Необходими продукти:
- 7-8 печурки
- 200-250 г топено сирене (натурално)
- 1 с.л. настърган шпеков салам или ситно нарязана шунка
- пресен магданоз
- 2 с.л. маргарин или масло
- 4-5 с.л. олио
Начин на приготвяне:
Печурките трябва да са с диаметър 6-7 см, ако са по-малки, ще ви трябват повече. Гъбите се измиват и внимателно се отстраняват пънчетата. Пънчетата се нарязват на много ситно. В купа се слага топеното сирене и се намачква, прибавят се колбасът, ситно нарязаният магданоз и нарязаните на ситно пънчета, разбърква се добре. С готовата смес се пълнят гъбите, като не се препълват, трябва да са равни, като ги заглаждаме с лъжица. Разтопява се маслото и се излива в тавичка заедно с олиото. Подреждат се гъбите. Пече се в загрята на 150-160 градуса фурна, докато покафенеят гъбите.
Омлет мъфини
Необходими продукти за 6 бр.:
- 3 яйца
- 3 с.л. прясно мляко
- 50 г кашкавал
- 50 г бекон или друг колбас
- 1-2 печени червени чушки
- перцата на връзка пресен лук
- подправка по ваш вкус
Начин на приготвяне:
Яйцата се разбиват на ръка, без да ги правите на пяна. Към тях добавяте 3 с.л. прясно мляко, нарязания на ситни кубчета бекон, настъргания кашкавал, ситно нарязаните пера лук и подправките (аз сложих само магданоз). Разбърквате и разпределяте равномерно във форма за мъфини. Печете в предварително загрята фурна на 180 градуса за около 10-12 минути или докато се надуят и по крайчетата и добият леко златист цвят.
Облечени чушки
Необходими продукти:
- 6 печени чушки (обелени)
- 500 г сирене
- 150 г кашкавал
- чесън
- чубрица (черен пипер)
- 1 яйце
- 50 г пушено филе (колбас) - по желание
- 2-3 с.л. олио
- 400 г бутер тесто
Начин на приготвяне:
Започваме с подготовката на чушките: правим надлъжен разрез и внимателно отрязваме само семенника, така че дръжката да остане на чушката (ако чушката се разкъса по дължина на повече места, не се притеснявайте). Оставяме ги да се отцедят и се заемаме с плънката. С помощта на вилица намачкваме сиренето, добавяме ситно настъргания кашкавал, олиото и разбъркваме. Слагаме нарязана скилидка чесън, чубрица (черен пипер), белтъка от яйцето и (по желание) нарязано на кубчета пушено филе (или друг колбас). Хубаво разбъркваме сместа.
Бутер тестото разточваме на лист с дебелина 3-5 мм. Нарязваме на ленти с широчина 2 см. Във всяка чушка поставяме от плънката. Спираловидно омотаваме лента от бутер тестото около чушката (обличаме я).
Така подготвените чушки поставяме в тава, застлана с хартия за печене, намазваме с разбит жълтък и печем в предварително загрята фурна.