0

Пълнени калмарчета в песто

Необходими продукти:

  • 500 г бейби калмарчета Лолиго
  • 1 стрък пресен лук
  • 1 стрък пресен чесън
  • 250 г рулца от раци
  • 50 г настърган кашкавал
  • 1 яйце
  • сол и черен пипер на вкус

За пестото:

  • по няколко стръка магданоз, копър и босилек
  • 1 скилидка чесън
  • 100 мл зехтин
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

За да напълните по-лесно тези миниатюрни калмарчета, сипете плънката в пош. Отрежете малък отвор и ги напълнете до 2/3. Не забравяйте златното правило - морските дарове се готвят кратко и на силен огън. В противен случай стават жилави и сухи. Нарежете ситно лука, чесъна и рулцата. Смесете ги с кашкавала и яйцето. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте всичко добре.

Напълнете калмарчетата със сместа и забодете отворите им с по 1/2 клечка за зъби. Изпечете ги на силно загрята скара, барбекю или тиган-грил за 2-3 мин., като ги обръщате периодично.

В тесен дълбок съд сложете зелените подправки, чесъна и зехтина. Пасирайте всичко и подправете със сол. Оваляйте горещите калмарчета в пестото и сервирайте веднага с добре охладено бяло вино.

Хапки с пушена риба

Необходими продукти:

  • 7 филийки бял хляб - тип тост
  • 200 г пушена риба по избор
  • 1 кисела краставичка или 1 с.л. каперси
  • шепа зелени маслини без костилки
  • 2 скилидки счукан чесън
  • черен пипер на вкус
  • 3 с.л. майонеза
  • 1 връзка копър
  • 3 твърдо сварени яйца

Начин на приготвяне:

С малък ринг или чашка изрежете кръгчета от хляба. Нарежете ситно копъра. Намажете отстрани хлебните кръгчета с малко майонеза и ги прокарайте през копъра, за да залепне по тях. Накъсайте на дребно рибата и я овкусете с пипер, чесън и ситно нарязаните маслини и краставичка. Разпределете рибата върху хапките. Отделете белтъка от сварените яйца и го нарежете на ситно. Смесете го с останалата майонеза, за да се спои. Разпределете го върху рибата. Завършете хапките с настърган на ситно ренде жълтък. Можете да ползвате всякаква пушена риба - пъстърва, херинга, скумрия и др. Гарнирайте хапките с настърган жълтък в последния момент преди сервиране, тъй като бързо изсъхва. Хапките можете да приготвите няколко часа предварително, а жълтъците съхранете на студено, покрити с найлоново фолио.

Още на yoli-bg.com