Пълнени калмарчета в песто
Необходими продукти:
- 500 г бейби калмарчета Лолиго
- 1 стрък пресен лук
- 1 стрък пресен чесън
- 250 г рулца от раци
- 50 г настърган кашкавал
- 1 яйце
- сол и черен пипер на вкус
За пестото:
- по няколко стръка магданоз, копър и босилек
- 1 скилидка чесън
- 100 мл зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
За да напълните по-лесно тези миниатюрни калмарчета, сипете плънката в пош. Отрежете малък отвор и ги напълнете до 2/3. Не забравяйте златното правило - морските дарове се готвят кратко и на силен огън. В противен случай стават жилави и сухи. Нарежете ситно лука, чесъна и рулцата. Смесете ги с кашкавала и яйцето. Овкусете със сол и пипер и разбъркайте всичко добре.
Напълнете калмарчетата със сместа и забодете отворите им с по 1/2 клечка за зъби. Изпечете ги на силно загрята скара, барбекю или тиган-грил за 2-3 мин., като ги обръщате периодично.
В тесен дълбок съд сложете зелените подправки, чесъна и зехтина. Пасирайте всичко и подправете със сол. Оваляйте горещите калмарчета в пестото и сервирайте веднага с добре охладено бяло вино.
Хапки с пушена риба
Необходими продукти:
- 7 филийки бял хляб - тип тост
- 200 г пушена риба по избор
- 1 кисела краставичка или 1 с.л. каперси
- шепа зелени маслини без костилки
- 2 скилидки счукан чесън
- черен пипер на вкус
- 3 с.л. майонеза
- 1 връзка копър
- 3 твърдо сварени яйца
Начин на приготвяне:
С малък ринг или чашка изрежете кръгчета от хляба. Нарежете ситно копъра. Намажете отстрани хлебните кръгчета с малко майонеза и ги прокарайте през копъра, за да залепне по тях. Накъсайте на дребно рибата и я овкусете с пипер, чесън и ситно нарязаните маслини и краставичка. Разпределете рибата върху хапките. Отделете белтъка от сварените яйца и го нарежете на ситно. Смесете го с останалата майонеза, за да се спои. Разпределете го върху рибата. Завършете хапките с настърган на ситно ренде жълтък. Можете да ползвате всякаква пушена риба - пъстърва, херинга, скумрия и др. Гарнирайте хапките с настърган жълтък в последния момент преди сервиране, тъй като бързо изсъхва. Хапките можете да приготвите няколко часа предварително, а жълтъците съхранете на студено, покрити с найлоново фолио.
Още на yoli-bg.com