Н аближаващата и астрономически есен е сезонът на изобилието. А Йоланта Делибозова-Йоли предлага коя от коя по вкусни идеи за вълшебно и апетитно пиршество. Ето част от нейните рецепти как да вкараме в кухнята тази пъстра палитра на сезона, още на yoli-bg.com и на 24kitchen.bg.
Чушкина манджа
Необходими продукти за 2 порции:
- 8-10 печени червени чушки
- 500 мл прясно мляко
- 1 с.л. масло
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Почистете чушките от люспите и семките. Накъсайте ги на лентички и ги сложете в тенджера. Залейте ги с млякото и прибавете маслото. Гответе чушките без капак, докато млякото изври почти напълно, карамелизира се и се превърне в гъст сос. Посолете и сервирайте с парче сирене. Да ви е сладко!
Тосканска лучена супа
Необходими продукти за 4 порции:
- 700 г кромид-лук
- 2 пръчки селъри заедно с листата - 200 г
- 120 мл зехтин
- 200 мл вода
- сол на вкус
- 800 г белени консервирани домати
- 500 мл зеленчуков бульон
- 1/2 връзка пресен босилек-листа
- 4 яйца
- 4 тънки филийки сух бял хляб
- 50 г настъргано пекорино или друго сходно ароматно твърдо сирене
- зехтин за поливане
Начин на приготвяне:
Нарежете лука на тънки полумесеци, а селърито на резенчета (може да го замените със зелената част на нашата целина). Налейте зехтина в по-дълбок тиган и го загрейте. Сипете заедно лука и селърито, и налейте водата. Без да похлупвате гответе на бавен огън, като периодично разбърквате. Зеленчуците трябва да омекнат напълно, да намалят драстично обема си и да променят цвета си. Посолете и прибавете доматите, без да ги режете. Продължете да готвите на бавен огън без капак, докато доматите се сгъстят. Разбърквайте, за да се разкъсат на парченца. Налейте бульона и оставете супата да къкри. След като се сгъсти и мазнината изплува ("да остане на мазнинка"), сложете цели листата босилек. Опитайте на вкус и ако е нужно, посолете още малко. Супата е готова.
От ниско счупете отгоре яйцата, като внимавате да не се спукат жълтъците. Сега затворете с капак и гответе 4-5 минути, докато се коагулира белтъкът.
На дъното на купички сложете по една филийка хляб. Бял селски хляб, чабата или багета са най-вкусни за тази гозба. Разпределете сиренето върху хляба и залейте със супа. Най-отгоре сложете по едно яйце. Полейте с пресен зехтин, гарнирайте с босилек и поднесете. Да ви е сладко!
Бонбони с грозде и сирене
Необходими продукти за около 50 броя:
- 45-50 зърна бяло грозде
- 300 г овче сирене
- 150 г синьо сирене
- 1-2 с.л. заквасена сметана
- 150 г накълцани запечени орехи
Начин на приготвяне:
Настържете двата вида сирене и ги разбъркайте добре със сметаната. С ръце омесете сместа така, както месите кайма. От сместа направете топчета с големината на зърната грозде. "Облечете" зърната грозде с топчетата сирене, като се стараете да се получи равномерен пласт. Загладете с длани, за да оформите кръгли бонбони и ги оваляйте в запечените орехи. Да ви е сладко и наздраве с хубаво червено вино!
Пълнени печени чушки с хрупкава поръска
Необходими продукти за 4 порции:
- 8 големи печени червени чушки
- 1 яйце
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 100 г кашкавал
- 100 г синьо сирене
- 100 г бяло сирене
- 100 г пушено сирене
- 2 филии бял хляб
- 2 с.л. нарязан магданоз
- 1-2 с.л. зехтин
Начин на приготвяне:
Настържете всички видове сирене и ги смесете с яйцето и магданоза. Напълнете чушките със сместа и ги подредете в тавичка, покрита с хартия за печене. В блендер натрошете хляба и прибавете останалия магданоз и зехтина. Смелете всичко на трохи и ги посипете върху чушките. Изпечете чушките в загрята на 180 градуса фурна за 20 минути. Сервирайте с прясна салата. Да ви е сладко!