0

Инж. Таня Иванова дава уроци и консултации по астрология повече от 15 г. Прави впечатление с точните си политически астроанализи за България и света, а често прогнозите й, поместени на нейния блог астротитания (astro-titania), се сбъдват. В първата част на интервюто ни с нея (от 7 септември) разбулихме въпроса как ще ни се отрази новата позиция на планетата Марс в знака Рак във вътрешнополитически и личен план. Предлагаме ви втората част на интервюто, в което коментираме небесните фактори, отговорни за случващото се в света, както и за движещите сили на човешката и национална съдба.

Астрологът Таня Иванова пред "Телеграф": Марс в Рак ще вдигне раждаемостта в България

- Г-жо Иванова, доста отчетливо вече стана разместването на пластовете в света. Според доста астролози на Запад тази есен започва новият световен ред с окончателното настаняване на Плутон във Водолей, който месеци наред ту влизаше, ту излизаше от този знак, връщайки се в Козирог. Какъв е вашият прочит?

- От десетина години се води вече съвсем открито състезание, дори бих казала война, между старите фамилии, които управляват света на базата на традиционните източници на енергия (петрол, ток от изкопаеми суровини) и новите богаташи, завладели света чрез интернет. Последните са развили технологии за нови източници на електроенергия от слънце, вятър, океански вълни и др. и са силно устремени за покоряване и замърсяване на Космоса. Всъщност старите управляващи са фамилии, а новите са международни корпорации и старите нямат шанс срещу тях. При навлизането на Плутон във Водолей (знака на новостите; на Космоса; на науката и техниката; на свободния ум) ще бъде унищожено вече негодното и неработещото - така действа Плутон. В знака Водолей той дава сила на масите, на простия народ, но и на умните, интелигентните, хората на бъдещето, на новите съюзи и организации. Разбира се, старите няма да се предадат лесно и ще устискат още около 3 години. Вероятно някои ще се променят в крак с новото време и ще останат редом с новите, но без право на глас. Съвсем съзнателно наблягам на световните процеси, защото те неминуемо ще дадат отражение във всяка държава, общност, организация и индиректно – на всеки човек. По-големи трусове ще има в онези държави, чиято администрация е заспала от много години и не прави съществени промени (силни Сатурн и Козирог). За съжаление такава е същността и на българската държава.

- Войната в Украйна мина в нова фаза, конфликтът в Близкия изток също не стихва. От какво зависят тези световни процеси?

- Войните сега са като отпушване на тенджера под налягане в неподходящ момент. Трите планети Уран, Нептун и Плутон управляват световните процеси. В момента те са в последните градуси на своите знаци и някак си като за последно проявяват своята по-тежка енергия. Има обаче и нещо друго тук. На някои хора това спокойствие след Втората световна война никак не им харесва и има прикрит стремеж от определени кръгове към подпалване на нови войни. Според мен тази войнствена доктрина ще продължи и 2025 година и когато трите планети влязат в новите си знаци окончателно, а това ще стане април месец 2026 г., войните ще спрат – като с нож ще бъдат отрязани. А зрънцето на новото, което ще дойде и в България, ще се появи – от 8 юли 2025 г. Защото тогава, каквото се случи, ще се развива постепенно и за в бъдеще. А причината е, че в този момент Уран, Нептун и Плутон за първи път ще влязат в новите си знаци, съответно – в Близнаци, Овен и Водолей. Това е новата енергия.

От 23 октомври до 16 януари 2025 г. Марс застава в опозиция на Плутон: двете най-войнстващи планети ще застанат една срещу друга. Възможно е някои от наличните военни конфликти да се разраснат, да се появят нови, като най-опасен момент ще е от 18 до 24 октомври.

- Преди дни мина първият дебат за президентските избори в САЩ. Той обаче нямаше да се състои, ако покушението срещу Доналд Тръмп през лятото бе успяло. Как ви изглежда на вас цялата ситуация от астроъгъл?

- Когато това се случи, аз погледнах астрологичната карта на Тръмп и даже възкликнах – кой астролог го прати на този митинг. Имаше голямо напрежение в този ден - тежка квадратура на транзитния Марс с неговия рожден Марс до асцендента му, който е Лъв. Спасиха го реално някои отвеждащи астрологични аспекти, които омекотиха удара и вместо убийство се случи едно ужилване.

- Тръмп е зодия Близнаци, както и някои от рейтинговите политици у нас от последните години – лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов, както и президентът Румен Радев. Откъде идва силата на Близнаците?

- От това, че могат да контактуват с лекота. Самите Близнаци като зодия са винаги отворени, готови да създадат приятелска атмосфера, винаги са добре информирани. Даже през последната година, откакто Юпитер влезе в техния знак, те имат не само подкрепа и късмет, но и смятам, че нашите близнаци си гукат помежду си много активно. Скритичко обменят информация, в което няма нищо лошо. Освен това всеки от факторите във властта (както и в САЩ) работи със свой астролог. Това е доказано и се знае. Те отдавна се готвят за промените, които предстоят не само в България, но и в света. Плутон в знака Водолей означава власт вляво от центъра и всяка политика, която е склонна да прави социални закони в полза на хората, ще остане. Такова ще е бъдещето до 2043, докато планетата е в този знак. В енергийно отношение това е най-могъщата планета, която ще задава тон за промяна в световен мащаб във всички сфери на живота. У нас в обществено-политически аспект трусовете ще продължат да са значителни докъм 10 януари 2026. Ще има и революция, макар и не в социалистическия смисъл, която помним, но тя си предстои. Важно е да се отбележи, че при предишното преминаване на Плутон във Водолей е настъпила Френската революция. И както виждате още миналата година (когато планетата за първи път влезе в този знак) французите се разбунтуваха срещу какви ли не прищевки на властта. Нищо чудно пак от Франция да тръгнат и новите промени в света, като те неминуемо ще засегнат и България.

- Наскоро планетата на щастието и разширението Юпитер премина от Телец в знака Близнаци. Сега се очаква раздвижване на икономиката и търговията, вие как смятате?

- Според мен ще има раздвижване по-скоро на хората в посока на информация и обучение. Защото Юпитер отговаря както за международната търговия, така и за висшето образование. Самите висши учебни заведения ще поотпуснат строгите правила за прием. Юпитер през 12 години е в този знак, но сега е особено показателно, защото прави неблагоприятен аспект с ретроградния Сатурн, указващ старите правила, които пречат или не работят.

- А може би това неформално образование, даващо знания и умения, а не тежки институционални дипломи, ще доминира?

- Да, абсолютно правилно забелязахте. Вярно, че Юпитер в Близнаци прави хората по-вятърничави, но все пак този аспект ще води до промяна на ценностната ни система към по-свободни връзки и отношения във всяко едно направление в нашия живот, в това число и в трупането на знания.

- Доколко съдбата на човека е предопределена?

- Златното правило гласи: 38% на 62%. Първото число е за нас, човеците – сами да определяме не основните точки, а само пътя, по който да стигнем до тях. И 62 процента остава за онова, което наричаме съдба, като има разлика между карма и съдба.

- Каква е тя?

- Чисто астрологично кармата се определя от лунните възли на хората и събитията и планетите, свързани с тях. Възлите са пресечната точка, най-общо казано, между орбитите на Слънцето и Луната около Земята.

А цялата ни карта – това е начинът ни на живот, или съдбата.

Кармата е една червена нишка по време на съзнателния ни живот тук на земята. Тя включва настоящето, както и минали прераждания. Считам обаче, че последните могат да ни доведат до някои заблуди. Затова аз самата предпочитам да зная какво се случва тук и сега, а това, което е било в минали инкарнации, то вече сигурно е отразено в астрологичната ни карта на някакъв процент. В този живот трябва да се стремим към северния лунен възел и от време на време да използваме багажа си (таланти и умения, закодирани от миналите прераждания), който носим от нашия южен възел.

- Каква е кармичната програма за тази година за България?

- В обществен план през 2024 г. нямаме придвижване на лунните възли в други знаци, затова кармичната ни програма остава без промяна от 2023 г., когато северният лунен възел премина в Овен, а южният - във Везни. Още преди година прогнозирах, че ни предстоят месеци на неприемливи, но необходими за бъдещето сътресения в социалния и икономически живот.

Договорът за присъединяване на страната ни към ЕС е подписан на 25 април 2005 г. около 18 ч. и 30 мин. в Люксембург, един ден след лунно затъмнение, все още действащо. Тогава лунните възли на кармата са били в същите знаци: северният в Овен, южният във Везни - в 23-тите им градуси. Затова, считам, че настъпва време разделно и страната ни трябва да върне суверенитета си. Много ще е трудно, но не е невъзможно.

- Вие сте машинен инженер по образование, как стана този завой към астрологията?

- Повече от 15 години съм привърженик на това, че енергията, при която човек се ражда, се запечатва в наталната му карта (рождения хороскоп). Всяка една планета изпраща към нас невидими послания и който дори любителски следи тези процеси, вече се е убедил, че наистина има нещо, което ръководи и очертава пътя ни. Конкретно в моя случай някак си животът ми е свързан с планетата Уран. Тя е управител както на моята зодия Водолей, така и на инженерите. Астрологията също се управлява от Уран и аз ли я намерих, тя ли ме намери, но когато започнах, усетих, че това е моята стихия на изява.

В началото на своята кариера повече от 10 години работих в прословутото ЗТМ (Завод за тежко машиностроене) в Радомир. След политическите промени от 1989 г., когато масово започнаха да се затварят предприятия, които уж се счетоха за ненужни, си останах вкъщи. През 1990 година родих сина си. Вкъщи често се шегуваме, че той е чедо на демократичните промени у нас. После не успях да си намеря работа, защото излязоха модерните фрази: „Ами вие сте с малко дете и ще отсъствате често“. Занимавах се в един период и с личен бизнес и от 2007 година астрологията е моята страст. Доста хора обаче се заблуждават, че тя може да им каже какво да правят. Това е наука, която дава посоките, а вече всеки сам избира накъде да поеме.