0

- Йоана, има ли портал между нашия свят и този, за който само предполагаме. По кое време на годината се отваря, еднократно ли е, има ли връщане оттам, какво трябва да правим в този период?

- Със сигурност има дни, които са заредени с по-особена енергия. Астрологично погледнато, това зависи от аспектите на планетите, как те си взаимодействат и какви фигури образуват. Дните и седмиците около затъмнения например - слънчево и лунно, са много ключови и с особено силен енергиен заряд. Тогава се задействат теми и промени, които ще се разгръщат месеци наред - в съответствие със знаците на лунните възли и дома (житейската сфера), в който попадат в личния ни хороскоп. Има едно много популярно название в момента - „коридор на затъмненията“, но аз не го харесвам много, защото ми внушава фатални събития. Идеята е, че ако успеем да преминем по-спокойно и по-осъзнато през този портал - нещо, което често е предизвикателство, ще успеем да освободим нещо старо и да се изкачим на следващо стъпало. Да, и съдбовни събития може да има, но на нивото на душата събитията не са толкова важни - те са само декорите на сцената, на която ние се изявяваме.

- Какъв път да поемат тези, които са претърпели загуба на много близък човек - брат, сестра, родител? Как да повярват, че тези хора са още край тях? Как да продължат да общуват с тях, без да се давят в сълзи? Как да ги разпознават сред звездите?

- Напълно нормално е човек да скърби, когато загуби близък човек. Ние сме хора, тоест привързваме се и съответно ни боли, когато любим човек си отиде. Най-нормалното и човешко преживяване е да си позволим да скърбим за загубата, да приемем чувствата си. Аз лично съм убедена, че душата е вечна и от духовна гледна точка раздяла няма. Не смятам обаче, че е благотворно за човек да използва подобни езотерични идеи, за да бяга от чувствата си и да ги потиска. Това, че знаеш, че душата не умира, може да ти помогне да приемеш загубата, тоест да облекчи малко болката ти, но не и да я излекува. За да продължим напред, е необходимо да си позволим да скърбим, защото бъдещите проблеми не идват от изживяването на тъгата и мъката, а от тяхното потискане.

Ако обаче мине време и човек все още стои застинал в тъгата и не може да се върне към живота тук и сега, може би е добре да потърси терапевтична помощ. Има си по-дълбоки причини за вкопчването, независимо дали е в починал близък, или в някой, който ни е изоставил - специалистите знаят как да работят с това и как да помогнат. Освен всичко друго невъзможността на близките да пуснат една душа може да направи прехода й по-труден.

- Има ли някакви ритуали, които трябва да се спазват при пълнолуние, новолуние?

- В интернет изобилства от най-различни съвети за това какво да правим през тези лунни фази и какво не. Кога да си подстрижем косата, кога да правим пречистване на тялото, кога да си пишем желания и т.н. Не бих искала тук да ги повтарям, защото са много популярни и всеки може да намери информация за тях.

Това, което направих в „Астропланер 2024“, е да сътворя мои собствени практики. Упражненията по новолуние са създадени така, че да бъдат в унисон с качествата и енергията на знака, в който се извършва новолунието. Тази фаза винаги бележи ново начало, отваряне на нова страница. Така че ние можем да използваме въздействието й, за да се свържем с качествата на съответния знак, да ги проявим по някакъв символичен начин в живота си и да ги използваме, за да постигаме прогрес. Съветите по пълнолуние пък са насочени към интегриране на два противоположни знака и изискват задаване на въпроси. Идеята е, че когато човек наблюдава как определени теми се проявяват в живота му, задавайки въпроси сам на себе си, той се свързва с т.нар. висш аз - една по-мъдра част от нас, която ни помага да израстваме и да преодоляваме предизвикателствата, като ни отваря очите за техния смисъл. Задаването на въпроси, самонаблюдението и писането са безценен начин да се опознаем и да намерим решение на някои свои проблеми.

- Какво е влиянието на магнитните бури в живота ни, откъде идва неразположението, свързано с тях? Не сме ли твърде зависими от нещата, върху които не можем да влияем?

- Магнитните бури са временни смущения в магнитосферата на земята заради навлизането на високоенергийни частици в нея. Основна роля за формирането на магнитните бури имат слънчевите изригвания, които, простичко казано, представляват повишено отделяне на енергия от Слънцето, достигаща до Земята. Ние, хората, също сме електромагнитни системи и е съвсем нормално тези промени да ни влияят. Когато енергията е по-силна, нашите системи трябва да я поемат и да я заземят. В момента има учени, които изучават тези влияния и обясняват, че всяка допълнителна енергия от Слънцето, което е източникът на живот, е положителна за хората. Проблемът е, че човешкото тяло изостава и му е трудно да приеме новите енергии, идващи към земята. Това не е странно, като имаме предвид колко замърсени са храната и въздухът. Добре е да правим каквото можем, да живеем по-чисто, да се храним с по-чиста храна, а и да не забравяме емоционалните токсини - обида, гняв, вина, раздразнение, завист, страх и други.

- В края на всяка календарна година си поставяме цели за следващата. Всеки зодиакален знак си има своите добри и лоши страни. Как да омекотим лошите и как да усилим добрите?

- Това става постепенно. Не е нужно да притискаме себе си и да се критикуваме за някоя своя черта. Абсолютно всички наши характеристики са ни дадени за добро. Ключът е да намерим подходящ канал за изява, така че въпросните качества да са полезни не само за нас, но и за околните. Ако в детството и в по-младите си години един Овен е импулсивен, състезава се с другите и им се налага, в бъдеще той може да стане чудесен лидер, стига да се развие и да балансира устрема и енергията си със способност да се спогажда със средата.

- Кои зодии трябва да се ориентират към по-артистични професии и на кои им е записан в съдбата успех в бизнеса, правото, политиката?

- Този въпрос изисква много писане и не може да се изчерпа в рамките на едно интервю. Професията на човек, или по-скоро неговото призвание не зависи само от слънчевия знак, така че каквото и да кажем, ще е объркващо.

- Очакват ли ни и занапред нови изпитания като Ковид-19 или друга зараза, която сее страх и смърт?

- Нека да се запитаме първо какво е болестта? Която и да е болест, без значение индивидуална или масова. Болестта е повик на душата ни да възстановим някакъв баланс. Аз приемам Ковид като скорпионова центрофуга, която изкара скритото наяве в най-различни сфери на живота и наистина ни отвори очите за страховете ни и за това, че сме смъртни. Разкриха се слабите ни места, но ако знаете само колко хора преоткриха себе си в този период и какви прекрасни творения видяха и продължават да виждат бял свят. Когато човечеството е затънало толкова много в енергията на Телеца, и то в неговата крайна проява - стремеж към трупане на вещи, пари и търсене на удоволствия, тогава рано или късно противоположният знак реагира. Това е Скорпионът - знак на смъртта, животозастрашаващите болести, но и на вечните ценности и дълбините на душата. Ние като човечество сме извън баланс и сме болни, а после прехвърляме отговорността на нещо навън.

За съжаление болестните процеси ще продължат да избиват и през следващата година с пълна сила. Нещо такова като Ковид едва ли ще има, но ще станем свидетели на голямо противопоставяне и конфликти, защото онова, което ще се чисти, ще бъде агресивността и нерешени проблеми във взаимоотношенията.

ТОВА Е ТЯ:

  • Родена: 27.05.1982 г.
  • Образование: Академично: книгоиздаване; по астрология – цялостно обучение в център за психологическа астрология „Астростудио“.
  • Професия /практикува от/ прави прогнози за: консултант астролог, провежда астропсихологически консултации, изготвя писмени астропортрети и годишни прогнози.
  • Книги/проекти: Астропланер 2024
  • Семейно положение: Семейна, с две деца.
  • Хоби: четене на книги