Б аницата е от най-класическите забележителности на българската, а и въобще на балканските кухни. Но въпросът е какво по въпроса правят други страни, и то така, че да е пригодено за родния вкус. Идеите идват от gotvetesmen.com.
Гръцка млечна
Необходими продукти:
- 1 ч.ч. разтопено масло
 - 1 пакет кори за баница
 
За плънката:
- 1 л прясно мляко
 - 1 ч.ч. грис
 - 2 яйца
 - 1 ч.ч. захар
 
За сиропа:
- 3 ч.ч. захар
 - 3 ч.ч. вода
 - сокът на 1 лимон или 1 ванилия
 
Начин на приготвяне:
Тава се намазва с масло. Всяка кора, поставена поединично, се намазва с масло, докато свършат половината от корите в пакета. Краищата им се оставят да висят отстрани на тавата. За плънката млякото се кипва и на струйка се добавя грисът, като се разбърква постоянно. Яйцата и захарта се разбиват. Щом грисът стане готов, в него на малки порции се прибавят яйцата и се разбърква постоянно до получаване на еднородна смес. Полученият крем се излива върху корите. Върху него се нареждат втората половина от корите, които поотделно се намазват с масло и краищата им се оставят да висят навън. Оставените краища се завиват навътре към центъра и така се получава нещо като венче. Преди да се постави във фурната, баницата се нарязва и се напръсква със студена вода. Пече се в умерена фурна около 30 минути.
Сиропът се приготвя, като се кипне водата и в нея се сложат захарта и лимоновият сок (или ванилията). Вари се около 5 минути. Горещата баница се полива с горещ сироп и се оставя да престои една нощ, за да го попие.
Виенска
Необходими продукти:
- 3 ч.ч. вода
 - 3 ч.ч. захар
 - 1 пакетче краве масло
 - 1 кубче мая
 - 3-4 яйца
 - 400 мл прясно мляко
 
Начин на приготвяне:
От яйцата, млякото, солта, маята и брашното замесваме меко тесто. Разделяме го но две части, като от всяка част разточваме кора, като се стараем да стават правоъгълни. Разтопяваме маслото и мажем с помощта на четка всяка кора и ги навиваме на руло, като в едното аз сложих малко счукани орехи и тогава го навих. Всяко руло с нож режем на филийки, които нареждаме на разстояние едно от друго в намаслени тави. Оставяме да втасат за около 40 минути и печем в предварително нагрята фурна на 200 градуса до златист цвят. Приготвяме сироп от 3 ч.ч. захар и 3 ч.ч. вода и заливаме студената виенска баница с горещия сироп. Желателно е баницата да отлежи със сиропа поне 12 часа. Тази доза сироп е за една тава виенска баница, а от тази доза за тесто излизат две тави баница.
С майонеза
Необходими продукти:
- 1 опаковка фини кори за баница
 - 400 г сирене
 - 3 яйца
 - 1 кутийка майонеза
 - 250 г телешки колбас
 - 1 водна чаша топла вода
 - мазнина
 
Начин на приготвяне:
Тавата се намазнява. Покрива се с пласт кори, следва пласт натрошено сирене, после пак кори и пласт нарязан колбас. Така се редува до изчерпване на продуктите. Наредената баница се нарязва на малки квадратчета. Яйцата се разбиват. Майонезата се размива с топлата вода и се прибавя към яйцата. С тази смес се залива баницата и се разклаща, за да се разнесе навсякъде. Баницата с майонеза се пече в предварително загрята фурна за 30 – 40 минути.
Картофена
Необходими продукти:
- 1 кг картофи
 - 200 г краве сирене
 - 2 к.ч. олио
 - 2 к.ч. вода
 - 4-6 яйца
 - 1/2 ч.л. лимонтозу
 - 1 ч.л. червен пипер
 - 10 зърна черен пипер
 
За гарнитурата:
- 1/2 кофичка кисело мляко
 - 1 к.ч. олио
 - 1/2 връзка магданоз
 - 1/2 връзка копър
 - 5-6 скилидки чесън
 
Начин на приготвяне:
Картофите се обелват и се нарязват на кръгчета с дебелина около 3 мм. В дълбока намазнена тава се подрежда ред картофи, поръсва се с вода, олио, червен и черен пипер. Отгоре се нарежда ред натрошено сирене. Процедурата се повтаря до изчерпването на продуктите, като последният ред трябва да е картофи. Върху него се изсипват разбитите яйца, смесени с лимонтозуто и 1 ч. л. сол. Ястието се пече в гореща фурна (220 градуса). Гарнитурата се приготвя, като ситно нарязаните копър и магданоз се объркват с пресования чесън, 100 г натрошено сирене, олио, сол и половин кофичка кисело мляко. Картофената баница се нарязва на квадрати и се гарнира със сместа. Може обилно да се поръси с черен пипер.



















