С хилядолетията правенето на баница по нашите земи се изменя. В последните десетилетия, от една страна, имаме поглед назад към традиционни рецепти. А от друга – опит да се приспособят и въведат нови неща като съчетанието на баница с мъфин. Независимо дали е традиционна, или по-съвременна, баницата си е от най-отличителните черти на българската кухня. Неслучайно се казва, че гладът е по-голям от царя, а баницата е най-добрият лек за него. Или пък викат на баницата дрипавата царица, която властва над трапезата. Ето няколко идеи по въпроса с баницата, забелязани на receptite.com.
С прясно мляко
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 125 г масло
- 200 г сирене
- 4 яйца
- 500 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Корите, както са навити, се режат на парчета. Подреждат се в намазана тава с разреза нагоре, заливат се с разтопеното масло и смес от настърганото сирене, яйцата и прясното мляко. Пече се в умерена фурна.
Сочна
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 400 г кисело мляко
- 4 яйца
- 350-400 г сирене
- 1/2 ч.ч. олио
- 10 г бакпулвер
- 1 ч.л. сол
За заливката:
- 75 г масло
- 2 яйца
- 1 ч.ч. прясно мляко
Начин на приготвяне:
В купа се смесват продуктите за плънката: киселото мляко, яйцата, сиренето, олиото, бакпулверът и солта. В леко намазнена тава през две кори се слага от плънката. Подрежда се цялата баница, завършва се с кори. Нарязва се на квадрати и в разрезите се изсипва разтопеното масло. Разбиват се 2-те яйца и чашата прясно мляко и с така получената смес се залива цялата баница отгоре. Пече се в умерена фурна (180-190 градуса) до готовност.
Съвет: Баницата доста бухва, по възможност правете я в по-дълбока тава. Тавата, в която я аз правя, е 30 см в диаметър и е дълбока около 4 пръста.
Бързи триъгълници
Необходими продукти:
- 12 фини кори за баница
- 5 яйца
- 200 г сирене (или 100 г извара и 100 г сирене)
- 6 с.л. олио
- бучка масло
- 1 разбито яйце за намазване
Начин на приготвяне:
Сиренето се натрошава и се смесва с изварата и с яйцата. Получава се рядка смес. Всяка от корите се сгъва откъм широката страна наполовина и в средата се разстилат около 2 с.л. от сместа. Кората се загръща от двете страни и се получава правоъгълник, който се сгъва на две и после на триъгълник. Триъгълните банички се подреждат в правоъгълна тава (с размери 28 х 38 см), намазана с масло.
Олиото се загрява и се сипва по 1 с.л. на две триъгълни банички. Отгоре се намазва с допълнително разбитото яйце (или ако е останала от яйчено-сирената смес) и се пече в предварително загрята фурна на 180-200 градуса до златисто. След като изстинат, могат да се разрежат на по-малки триъгълници като хапки.
На баба
Необходими продукти:
- 500 г точени кори
- 350 г сирене
- 200 г спанак
- 1/2 ч.ч. (100 мл) олио + 75 г масло или маргарин
За млечната смес:
- 250 г кисело мляко
- 4 яйца
- 8 с.л. брашно
- 2 с.л. олио
- 1 с.л. захар
- 1/2 равна ч.л. сол
- 1/2 ч.л. сода
- 125 мл прясно мляко
Начин на приготвяне:
Олиото и маслото се разбъркват на котлона в канче, така че да се получи хомогенна смес. Всички продукти за млечната смес се разбъркват в купа. Баницата се реди, като се взима една кора и с лъжица се поръсва небрежно отгоре с млечната смес, а след това и с разтопената мазнина от олио и масло. Слага се върху него друг лист, който пак се поръсва с млечната смес и мазнина, но тук се добавя върху тях и малко сирене и спанак (нарязан). Двете кори лист се навиват на руло (фитил) и се слагат в намазана с олио тавичка, като фитилчето се навива на охлювче в средата на тавичката. Така продължава реденето, докато не се запълни тавата. Добре е да не са много плътно корите една до друга, защото баницата бухва, докато се пече.
Вече наредена, баницата се залива с млечната смес отгоре, но много умерено. Оставя се за 10-15 минути и след това се пече в загрята фурна на 180 градуса на горен и долен реотан. Щом се зачерви, баницата е готова. Изважда се и още топла върху нея се слага кърпа и се поръсва с вода да се задуши, за да остане мека.
Вита с готови кори
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 200 г сирене
- 1 ч.ч. брашно
- 500 г кисело мляко
- 3 яйца
- 200 г мазнина (олио и маргарин)
- 1/2 ч.л. сода за хляб
- сол
Начин на приготвяне:
Мазнината се разтопява. Приготвя се плънката от разбитите яйца, половината кисело мляко, брашното, солта, натрошеното сирене и содата. Всяка кора се поръсва с мазнина, разстила се от плънката и се завива на руло. Поставя се в средата на намаслена кръгла тава във форма на охлюв. Това се прави с всички кори, докато се изпълни цялата тава. Отгоре навитата баница се намазва с останалото кисело мляко и се пече в умерена фурна около 30 минути.
Мъфини
Необходими продукти:
- 500 г кори за баница
- 350 г сирене
- 5 яйца
- 100 мл олио
- 10 г бакпулвер
- 200-250 мл газирана вода
Начин на приготвяне:
Разбийте яйцата добре. Добавете олиото, натрошеното сирене, бакпулвера, газираната вода и разбъркайте добре. Всичко това се разбърква с тел, не е нужен миксер. Пакетчето кори, както е цяло, без да го развивате, нарежете с остър нож на охлюви с ширина около 1 см. Разлистете хубаво всичките охлюви, за да няма слепени и завити ленти, като ги вземате и ги разлиствате хубаво с ръце. Сложете ги в сместа от яйцата и разбъркайте леко, за да се намокрят в сместа всичките ивици кори.
Вземете форми за мъфини и ги напълнете хубаво със сместа догоре. (Ако ползвате силиконови, може да не намаслявате, но ако ползвате други, предварително ги намажете с мазнина.) Печете в предварително загрята фурна на 175 градуса на долно и на вентилатор на второ ниво отдолу нагоре. Изпичат се за около 30-35 минути.
След като махнете баничките от фурната, оставете във формите 6-7 минути и тогава ги извадете.
Тази баница може да се приготви и във форма за кекс.
Родопски дудник с грис
Необходими продукти:
- 3 яйца
- 1/2 ч.л. сол
- 400 г кисело мляко
- 10 г бакпулвер
- 1/2 ч.ч. брашно
- 1 ч.ч. грис
- 1/2 ч.ч. олио
- 3 листа кори за баница
- 250-300 г сирене
Начин на приготвяне:
Продуктите се разбиват добре. Тавата се намазва с олио, слагат се две кори така, че краищата да стърчат и да могат после да се загънат. Готовата смес се изсипва върху корите, а третата кора се слага отгоре, след което краищата на долните кори се затварят върху горната кора. Отгоре се слагат парченца масло или мас. Пече се в предварително загрята фурна на 150 градуса и когато се зачерви отгоре, се намалява фурната на 100 градуса. Готовността се проверява с клечица.
Дудникът традиционно се поднася с бърканица (айрян).
С кайма, гъби и кашкавал
Необходими продукти:
- 400-500 г кори за баница
- 250 г гъби
- 250 г кайма
- 125 г масло
- олио
- на вкус - черен пипер, сол
- 150 г кашкавал
- 1 глава лук
- 5-6 с.л. домати от консерва
- За заливката:
- 4 яйца
- 250 мл газирана вода
Начин на приготвяне:
Гъбите се нарязват на едро и се задушават в част от маслото. Лукът се нарязва на дребно и се запържва в малко олио, добавят се каймата, доматите и подправките. След като стане готово, се добавят гъбите. Оставят се да се задушат заедно за 3-4 минути и се свалят от огъня. Корите се делят на 3 части. В намазана с олио тава се слага първата част от корите, върху нея се поставя 1/2 от плънката. Върху нея се поръсва 1/2 от настъргания кашкавал. Върху него се поставя втората част от корите и се изсипва втората част от плънката, която отново се поръсва с останалия кашкавал. Поставя се третата част от корите. От яйцата и газираната вода се приготвя заливка, която се изсипва върху баницата. Върху нея се подреждат няколко парченца масло. Пече се на умерена фурна до готовност.