0

Л ора и Стоян от Бон Апети предлагат всякакви коя от коя по-апетитни рецепти за хляб и тестени изделия, ето няколко прекрасни идеи, подходящи за есента, още на bonapeti.bg.

Плосък с маслини и тиквички

Необходими продукти:

  • 250 г бяло брашно от пшеница спелта
  • 2 с.л. зехтин + още за намазване
  • 1 1/2 ч.л. суха мая
  • 1 ч.л. захар
  • 1 ч.л. сол

За маслиновата паста:

  • 150 г черни маслини без костилки
  • 4 стръка прясна мащерка
  • 1 скилидка чесън
  • 3 с.л. студено пресован зехтин
  • 1 ч.л. балсамов оцет
  • 1/2 ч.л. риган
  • кората от 1 лимон
  • сол на вкус

За поръсване:

  • 1 тиквичка
  • 100 г сирене пармезан
  • 100 г сирене чедър
  • 50 г сушени домати в зехтин

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се разбъркват в 150 мл хладка вода. Брашното от спелта се смесва със солта. Наливат се водата с маята и зехтинът и се замесва гладко, еластично тесто. Оставя се да втаса, докато удвои обема си. Маслините и зехтинът се смилат на пюре. Чесънът се стрива на паста с малко сол. В маслиновото пюре се разбъркват чесновата паста, оцетът, риганът, накълцаната мащерка и настърганата лимонова кора. Тиквичката се разполовява по дължина и се нарязва на полумесеци. Сушените домати се нарязват на едро, пармезанът и чедърът се настъргват. Тестото се разточва на тънка кора и се прехвърля в намазана със зехтин тава. Покрива се с маслиновата паста, отгоре се подреждат тиквичките, поръсва се с чедъра, сушените домати и пармезана. Хлябът се пече 30 минути в загрята на 180 градуса фурна, с вентилатор. 

С чесново масло

Необходими продукти:

  • 500 г брашно
  • 100 г краве масло (със стайна температура)
  • 300 мл вода (топла)
  • 30 мл зехтин
  • 3 скилидки чесън
  • 1 с.л. захар
  • 1 1/2 ч.л. суха мая
  • 1 1/2 ч.л. сол
  • 1 ч.л. риган

Начин на приготвяне:

Маята и захарта се разтварят във водата. Брашното и 1 ч.л. сол се разбъркват в купа. Наливат се зехтинът и водата с маята. Замесва се гладко и еластично тесто. Оформя се на топка, поръсва се с брашно и се оставя да втаса. След това се разделя на 12 топки, които се подреждат в тава. Оставят се да втасат повторно. Чесънът се стрива на паста и се разбърква с маслото, заедно с ригана и 1 и 1/2 ч.л. сол. Втасалите хлебчета се намазват с половината от ароматното масло. Пекат се 5 минути в загрята на 220 градуса фурна, с вентилатор. След това температурата се намалява на 180 градуса и се допичат за 8-10 минути. Изваждат се от фурната и се намазват с останалото ароматно масло, докато са още топли. 

Банички с месо и терияки сос

Необходими продукти:

  • 400 г кайма от свинска плешка
  • 30 г пресен джинджифил
  • 12 бр. точени кори
  • 2 скилидки чесън
  • 1 червена чушка
  • 1/2 глава лук
  • 1 белтък
  • черен сусам за поръсване
  • 50 мл олио + още за намазване
  • 50 мл терияки сос със сусам

За соса:

  • 2 стръка пресен лук
  • 2 с.л. тъмен балсамов оцет
  • 2 с.л. сусамово олио
  • 2 с.л. рибен сос
  • 2 с.л. соев сос
  • 1 с.л. печен сусам
  • 1 ч.л. лют червен пипер

Начин на приготвяне:

Чушката и лукът се режат на малки кубчета, джинджифилът се настъргва, а чесънът се накълцва. Зеленчуците се запържват за кратко в загрято олио. Изсипва се каймата, запържва се, добавя се терияки сосът и се разбърква. Три точени кори се поставят една върху друга, като се мажат с олио. Нарязват се на 3 дълги ленти. Върху всяка лента се слага по малко от каймата и се завива на руло. Рулцата се поставят в тава, намазват се с разбит белтък и се поръсват с черен сусам. Пекат се в загрята на 200 градуса фурна, с вентилатор, до златисто – 15 минути. Тъмният балсамов оцет се смесва с рибния сос, сусамовото олио, соевия сос, печения сусам, лютия пипер и нарязания на ситно пресен лук. Баничките се поднасят със соса. 

Горски галет

Необходими продукти:

  • За палачинките:
  • 120 г брашно от елда
  • 1 яйце
  • сол на вкус
  • краве масло за пържене

За соса:

  • 500 мл прясно мляко
  • 200 г сирене ементал
  • 3 с.л. краве масло
  • 3 с.л. брашно
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус

За гъбите:

  • 500 г микс от пресни гъби
  • 200 г бекон на кубчета
  • 40 г краве масло
  • 1 малка глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 2 стръка мащерка
  • сол на вкус

Приготвяне:

Брашното от елда, солта и яйцето се разбиват с 350 мл вода, трябва да се получи гъсто палачинково тесто. Оставя се за 30 минути в хладилник. От него в намазан с масло тиган се приготвят 6 палачинки. Готовите се покриват с кърпа или фолио, за да не изсъхват. Маслото за бешамела се загрява и брашното се запържва в него, до златисто. Постепенно се налива млякото и се бърка, докато сосът се сгъсти. Накрая се слага настърганият ементал, овкусява се със сол, черен пипер и индийско орехче. Гъбите се измиват и се режат на парчета, лукът се нарязва на полумесеци, а чесънът се накълцва. Кубчетата бекон се запържват в сух тиган. Когато се зачервят, се слага маслото. Прибавят се лукът и чесън и се запържват. След това се слагат гъбите и се готвят, докато намалят обема си, водата се изпари и станат златисти. Овкусяват се със сол и листенца мащерка и се разбъркват с бешамела. Плънката се разпределя върху палачинките, краищата им се прегъват навътре. Подреждат се в тава и се запичат в загрята на 200 градуса фурна с вентилатор за около 12 минути. Поднасят се топли.