Л ора и Стоян от „Бон Апети“ всеки делничен предиобед от 11:30 ч по NOVA показват страхотни рецепти, ето и една от тези уникални идеи, още на bonapeti.bg.
Юфка кебап
Необходими продукти:
- 700 г смляна телешка плешка
- 40 г смлени орехи
- 6 фини точени кори
- 1/4 връзка магданоз
- 2 глави лук
- 1 червена печена чушка
- 2 с.л. зехтин + още за намазване
- 1/2 ч.л. смлян кимион
- сол, черен пипер и лют червен пипер на вкус
- 12 бр. дървени шишчета
За соса:
- 250 г кисело мляко
- 2 скилидки чесън
- 2 стръка джоджен
- 2 с.л. зехтин
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лукът се нарязва на много ситно и се намачква с малко сол. Печената чушка се пюрира, а магданозът се наситнява. Каймата се разбърква със смлените орехи, пюрираната чушка, магданоза, кимиона, сол, черен пипер, лука, зехтина и лют пипер. Една от корите се слага върху плота и се намазва със зехтин, отгоре се поставя втора. Каймата се разпределя в единия край и се навива стегнато руло. Така се приготвят всички. Всяко руло се нарязва с остър нож на 16 парчета. Нанизват се по 4 на шишчета и се слагат в тава с незалепващо покритие. Пекат с в загрята на 230 градуса фурна, с вентилатор (в средата) за около 10–15 минути, докато корите станат златисти. (За да станат по-хрупкави, поставете върху скара в тавата.) Джодженът се наситнява, чесънът се стрива на паста с малко сол. Киселото мляко се разбърква с джоджена, чесъна, зехтина и сол на вкус. Кебапът се сервира горещ с млечния сос.