Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат коя от коя по-интригуващи рецепти, а сега ги свързват и с пролетната промяна на времето. Още на 24Kitchen и bonapeti.bg.
Сарми с лапад и булгур
Необходими продукти:
- 3-4 връзки лапад
- 150 г булгур (с варене)
- 50 г печени орехи
- 1 връзка пресен лук
- 1 връзка джоджен
- 1/2 връзка копър
- 2 скилидки чесън
- 30 мл олио
- сокът от 1 лимон
- 1/2 ч.л. червен пипер
- сол и черен пипер на вкус
За соса:
- 300 мл соево мляко (натурално)
- 15 мл олио
- 1 с.л. брашно
- 1 щипка индийско орехче
- сол на вкус
Начин на приготвяне:
Лападът се попарва с вряла вода, след това се шокира в леденостудена и се отцежда. Пресният лук и чесънът се наситняват и се задушават под капак с олиото и 100 мл вода. Булгурът се залива с 200 мл вода и се готви, докато набъбне, но да остане все още твърд в средата. Съдът се оттегля от котлона и се добавят лукът и чесънът, наситнените копър и джоджен, накълцаните орехи, червеният пипер, сол и черен пипер. От листата лапад и плънката се оформят сарми. Подреждат се плътно една до друга в тенджера. Заливат се с около 600 мл вода и лимоновия сок и се добавя щипка сол. Притискат се с чиния, похлупва се и се готви на слаб огън 40–50 минути. Брашното за соса се запържва в олиото до златисто. Налива се соевото мляко и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. Сармите се поднасят със соса и течността от варенето им.
Портокалова сьомга
Необходими продукти:
- 650 г филе сьомга (без кожа)
- 1 с.л. зехтин
- 2 с.л. масло
- 2 с.л. соев сос
- 3 с.л. мед
- 4 големи скилидки чесън
- 2 портокала
- счукан черен пипер
Начин на приготвяне:
Маслото и зехтинът се загряват в дълбок тиган. Филетата се пържат в мазнината за 3-4 минути, като страната, на която е била кожата, е отгоре. След това се обръщат и се пържат от другата страна за 2 минути. В съда се сипва сокът на единия портокал и се оставя да се редуцира наполовина. След това се добавя наситненият чесън и се готви, докато си пусне аромата (около 30 секунди). Рибата се изважда от съда и се оставя настрана. В тигана се сипват медът и соевият сос. Разбърква се добре и се оставя на огъня, докато кипне и се редуцира наполовина - трябва да се получи гъст сироп. След това рибата се връща в съда, обръща се няколко пъти, така че сиропът да я покрие, и се готви до готовност. При желание в последните 2 минути може да се запече на грил програма на фурната, за да стане хрупкава. Поръсва се с пипера и се поднася с резенчета портокал и гарнитура по желание.
Гъбена супа с тортелини и спанак
Необходими продукти:
- 300 г бейби спанак
- 250 г печурки
- 250 г тортелини със сирене
- 50 г сирене пармезан
- 1 1/2 л зеленчуков бульон
- 100 мл животинска сметана
- 100 мл бяло вино
- 2 стръка мащерка
- 2 скилидки чесън
- 1 глава лук
- 4 с.л. краве масло
- 2 с.л. брашно
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Гъбите се почистват и се режат на четвъртинки. Запържват се в половината масло до златисто. Изваждат се и се оставят настрана. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в същия съд с останалото масло. Добавя се брашното и щом и то се запържи, се наливат виното и бульонът. След като супата кипне, се добавят тортелините и наситнената мащерка. Вари се 8–10 минути или според указанията върху опаковката на тортелините. Настъргва се пармезанът, прибавят се спанакът и сметаната. Супата се готви още 2–3 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Преди да се поднесе, в нея се изсипват и запържените гъби.
Пилешко в бирено-сметанов сос
Необходими продукти:
- 4 пилешки бутчета
- 1 глава лук
- 1 скилидка чесън
- 200 мл животинска сметана
- 150 мл светла бира
- 20 мл олио
- 30 г краве масло
- 2 с.л. мека горчица
- 1 ч.л. майоран
- сол и черен пипер на вкус
Начин на приготвяне:
Пилешките бутчета се разделят на горни и долни и се обезкостяват. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото и маслото. Добавя се пилешкото месо, овкусява се със сол и пипер и се запържва от двете страни за кратко. Налива се бирата. Готви се на умерен огън 4–5 минути и се добавят сметаната, горчицата и майорана. Готви се още около 10 минути и се дърпа от огъня.