0

Л ора и Стоян от „Бон Апети“ предлагат коя от коя по-интригуващи рецепти, а сега ги свързват и с пролетната промяна на времето. Още на 24Kitchen и bonapeti.bg.

Сарми с лапад и булгур

Необходими продукти:

  • 3-4 връзки лапад
  • 150 г булгур (с варене)
  • 50 г печени орехи
  • 1 връзка пресен лук
  • 1 връзка джоджен
  • 1/2 връзка копър
  • 2 скилидки чесън
  • 30 мл олио
  • сокът от 1 лимон
  • 1/2 ч.л. червен пипер
  • сол и черен пипер на вкус

За соса:

  • 300 мл соево мляко (натурално)
  • 15 мл олио
  • 1 с.л. брашно
  • 1 щипка индийско орехче
  • сол на вкус

Начин на приготвяне:

Лападът се попарва с вряла вода, след това се шокира в леденостудена и се отцежда. Пресният лук и чесънът се наситняват и се задушават под капак с олиото и 100 мл вода. Булгурът се залива с 200 мл вода и се готви, докато набъбне, но да остане все още твърд в средата. Съдът се оттегля от котлона и се добавят лукът и чесънът, наситнените копър и джоджен, накълцаните орехи, червеният пипер, сол и черен пипер. От листата лапад и плънката се оформят сарми. Подреждат се плътно една до друга в тенджера. Заливат се с около 600 мл вода и лимоновия сок и се добавя щипка сол. Притискат се с чиния, похлупва се и се готви на слаб огън 40–50 минути. Брашното за соса се запържва в олиото до златисто. Налива се соевото мляко и се бърка, докато сосът се сгъсти. Овкусява се със сол и индийско орехче. Сармите се поднасят със соса и течността от варенето им.

Портокалова сьомга

Необходими продукти:

  • 650 г филе сьомга (без кожа)
  • 1 с.л. зехтин
  • 2 с.л. масло
  • 2 с.л. соев сос
  • 3 с.л. мед
  • 4 големи скилидки чесън
  • 2 портокала
  • счукан черен пипер

Начин на приготвяне:

Маслото и зехтинът се загряват в дълбок тиган. Филетата се пържат в мазнината за 3-4 минути, като страната, на която е била кожата, е отгоре. След това се обръщат и се пържат от другата страна за 2 минути. В съда се сипва сокът на единия портокал и се оставя да се редуцира наполовина. След това се добавя наситненият чесън и се готви, докато си пусне аромата (около 30 секунди). Рибата се изважда от съда и се оставя настрана. В тигана се сипват медът и соевият сос. Разбърква се добре и се оставя на огъня, докато кипне и се редуцира наполовина - трябва да се получи гъст сироп. След това рибата се връща в съда, обръща се няколко пъти, така че сиропът да я покрие, и се готви до готовност. При желание в последните 2 минути може да се запече на грил програма на фурната, за да стане хрупкава. Поръсва се с пипера и се поднася с резенчета портокал и гарнитура по желание.

Гъбена супа с тортелини и спанак

Необходими продукти:

  • 300 г бейби спанак
  • 250 г печурки
  • 250 г тортелини със сирене
  • 50 г сирене пармезан
  • 1 1/2 л зеленчуков бульон
  • 100 мл животинска сметана
  • 100 мл бяло вино
  • 2 стръка мащерка
  • 2 скилидки чесън
  • 1 глава лук
  • 4 с.л. краве масло
  • 2 с.л. брашно
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Гъбите се почистват и се режат на четвъртинки. Запържват се в половината масло до златисто. Изваждат се и се оставят настрана. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в същия съд с останалото масло. Добавя се брашното и щом и то се запържи, се наливат виното и бульонът. След като супата кипне, се добавят тортелините и наситнената мащерка. Вари се 8–10 минути или според указанията върху опаковката на тортелините. Настъргва се пармезанът, прибавят се спанакът и сметаната. Супата се готви още 2–3 минути. Овкусява се със сол и черен пипер. Преди да се поднесе, в нея се изсипват и запържените гъби.

Пилешко в бирено-сметанов сос

Необходими продукти:

  • 4 пилешки бутчета
  • 1 глава лук
  • 1 скилидка чесън
  • 200 мл животинска сметана
  • 150 мл светла бира
  • 20 мл олио
  • 30 г краве масло
  • 2 с.л. мека горчица
  • 1 ч.л. майоран
  • сол и черен пипер на вкус

Начин на приготвяне:

Пилешките бутчета се разделят на горни и долни и се обезкостяват. Лукът и чесънът се наситняват и се запържват в олиото и маслото. Добавя се пилешкото месо, овкусява се със сол и пипер и се запържва от двете страни за кратко. Налива се бирата. Готви се на умерен огън 4–5 минути и се добавят сметаната, горчицата и майорана. Готви се още около 10 минути и се дърпа от огъня.